Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Psanci se nezapřou. Herec Christopher Walken v závěru seriálu zničil Banksyho dílo

Christopher Walken v přímém přenosu pomaloval Banksyho dílo. foto: BBC

Hollywoodský herec Christopher Walken v rámci zábavného pořadu přemaloval dílo Outlaws (Psanci) streetartového umělce Banksyho. Ten krysu s plechovkami od sprejů namaloval pro stejnojmenný televizní seriál Stephena Merchanta.
  11:41

Outlaws jsou šestidílným seriálem od renomovaného britského tvůrce Stephena Merchanta (Dobré místo, Teorie Velkého třesku) a amerického producenta a scenáristy Elgina Jamese (Zákon gangu: Mayové). Děj se točí okolo party mladých delikventů, kteří si soudem nařízené obecně prospěšné práce odpykávají v zanedbaných bočních uličkách Bristolu.

Já, kocour: podivínský majitel zverimexu (Christopher Walken) a jeho převtělený...
Parťáci Alan Arkin, Al Pacino a Christopher Walken ve filmu Jako za starejch

O anonymním umělci s přezdívkou Banksy se toho ví málo. Nicméně se ví, že pochází právě z Bristolu, zhruba půlmilionového města na západ od Londýna. Pro seriál Banksy nasprejoval obrázek krysy s plechovkami od sprejů, který následně podepsal. 

Poslední díl seriálu končí tím, že hlavní postava Frank (Christopher Walken) završí své obecně prospěšné práce přemalováním Banksyho díla. Ještě předtím se ale zeptá své probační dohlížitelky, jestli je potřeba přemalovat i takové umělecké dílo, načež mu žena vysvětlí, že všech všechna graffiti musí ze zdi pryč. Výjimky neexistují. 

„Můžeme potvrdit, že graffiti na zdi bylo autentické Banksyho dílo. Tím, že ho Christopher Walken přemaloval, došlo k jeho nevratnému zničení,“ potvrdil deníku The Guardian mluvčí seriálu Outlaws

Napůl skartovaný Banksyho obraz na aukci utržil rekordní částku více než půl miliardy

Zničit originálního Banksyho není jen tak. V říjnu se prodal napůl skartovaný umělcův obraz za 18,5 milionů liber, tedy téměř půl miliardy korun. Obraz dívky s balónkem na sebe upozornil poprvé v roce 2018, kdy přímo při dražbě skartovací mechanismus skrytý v rámu obrazu velkou část díla rozřezal na cáry. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!