Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Vyhrajte lístky na Simply Red

Kultura

  15:09
PRAHA - V úterý 6. prosince zahraje poprvé v České republice britská skupina Simply Red. Na Lidovkách.cz můžete soutěžit o dva lístky na koncert v pražské T-Mobile Areně.

Simply Red foto: Reprofoto

SIMPLY RED - 6.12.2005, 20:00 - T-Mobile Arena, Praha  

A vítězkou je Lucka Linhartová! Simply Red vytvořili oficiální znělku jedné sportovní akce. O jakou akci šlo a jak se píseň jmenovala? Musíte odpovědět na obě otázky! První čtenář, který nejrychleji pošle správnou odpověď na adresu internet@lidovky.cz, vyhraje 2 lístky!!
 
Britskou soul-popovou kapelu Simply Red založil v roce 1984 zpěvák Mick „Red“ Hucknall (narozen jako Michael James Hucknall, 8.6. 1960 v Manchesteru). První album „Picture Book“ vyšlo v říjnu 1985 a obsahovalo dva velké hity – tím prvním byla skladba „Money’s Too Tight (To Mention)“, což byla převzatý popěvek z dílny Valentine Brothers, tím druhým „Holding back The Years“, věc z pera Hucknalla.

Obě skladby si dobře vedly v žebříčcích na obou stranách oceánu, album se stalo platinovým a kapelu katapultovalo mezi nejúspěšnější formace roku 1986. Album „Men and Women“ sice nedosáhlo takové popularity, jako jeho předchůdce, nicméně spolupráce mezi Hucknallem a Lamontem Dozierem přinesla skladby „The Right Thing“ a převzatou věc „Every Time We Say Goodbye“, obě bodovaly v TOP40.

Ve stejném roce dochází k první personální změně v Simply Red – Odchází kytarista Richardson, kterého na krátko nahrazuje Aziz Ibrahim, kterého zakrátko vystřídá Heitor T.P. Třetí album z února 1989 dostalo název „A New Flame“ a záhy se stalo zlaté díky skladbě „If You Don’t Me By Now“, která pochází z dílny Harolda Melvina, který ji světu představil o sedmadvacet let dříve.

V kapele opět dochází ke změně sestavy – odcházejí další dva ze zakládajících členů, basista Tony Bowers a bubeník Chris Joyce a na jejich pozice přicházejí Shaun Ward (basa), Gota (bicí) a saxofonista Ian Kirkham, který do té doby pouze hostoval, se stává regulérním členem kapely.

Psal se rok 1991, když Simply Red vydali jednu z nejúspěšnějších desek ve své historii – album „Stars“. V zámoří sice byla přijata chladněji, zato ve Velké Británii se stala nejprodávanější nahrávkou roku 1991. Celých 19 týdnů se držela na předních příčkách hitparád a v TOP 10 se umístili singly „Stars“, „For Your Babies“, skvěle se dařilo i ostatním skladbám „Something Got me Started“, „Thrill Me“ a „Your Mirror“. Po celém světě se alba „Stars“ prodalo osm a půl milionu nosičů !!

V průběhu nahrávání páté desky „Life“ (1995) kapelu opustili Ward a Gotta, Simply Red tak tvořili Hucknall, McIntyre, Heitor T.P., Kirkham a doprovodný vokalista Dee Johnson. Album opět navázalo na obrovský úspěch předešlé desky. Po kratší přestávce se Simply Red ozvali s kompilací největších hitů, na další řadovou desku však fanoušci čekali až do roku 1998, kdy vyšlo album „Blue“, které se přesto, že přineslo třináct příjemných skladeb v klasickém duchu tvorby Simply Red, nedostalo takových ohlasů, jako jejím předchůdcům. Stejně se vedlo i o rok mladšímu následovníkovi s názvem „Love and the Russian Winter“. Poté, co kapela odešla od nahrávací společnosti, si pánové Hucknall a spol. založili vlastní vydavatelství s názvem simplyred.com, na které vydali zatím svůj poslední počin z roku 2003, „Home“.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!