Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Vynálezce nového humoru

Už předem se omlouvám, že to mé psaní o Zdeňku Svěrákovi bude natolik obdivné, že bude působit dojmem, že po něm něco chci. Není tomu tak. Budu-li se zde zajíkat obdivem, tak jen a pouze proto, že ten obdiv Zdeňku Svěrákovi náleží. A teď bych asi měl napsat, proč si to myslím.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Deiia

6. 8. 2006 8:06
Cimrman - rovný Ježíšku

Za prvné musím zmínit, že není pravda, že ta nejmladší generace už nedokáže pochopit humor Voskovce a Wericha, já k ní patřím a pan Werich je můj obrovský vzor.

Ale k Cimrmanům. Když jsem byla malá, řekla bych ještě úplně maličká, tatínek měl doma nahrávky jejich vystoupení a s maminkou si dokázali celé hodiny odpovídat gagy z jednotlivých vystoupení. A tak jsem už tehdy věděla, že jsem "játy", protože jsem si povídala sama se sebou. "Sníme psy" byla rodinnou hláškou na vodě, a mysleli jsme se tím my, háčci. "A on dupe pořád, neřád", se prostě nedalo zapomenout. Měla jsem Járu Cimrmana jako druhého Ježíška, mám vzpomínku z devíti let, kdy jsem naprosto vyděšená přišla za tátou a ptala se : "Tatínku, a je vlastně ten Jára Cimrman, nebo není?". Pamatuju si světýlka v jeho očích, když mi odpovídal, že určitě je, a já tím pádem věřila dál. Teď už jsem starší a místy nechápu, jak dokázali přijít na tolik nesmyslů, které jsou svou nesmyslností dokonalé. A nechápu lidi, kteří to zavrhují a nechápou, ještě, že k nim nepatřím!!

;-)

0 0
možnosti

Evička

11. 4. 2006 20:30
novodobí kádrováci...

....žasnu, kolik se vás vyrojilo - vůbec si nezadáte se svazáky 50.let, ti byli stejně pitomí a zfanatizovaní jako vy, kteří opět hodnotíte celoživotní dílo člověka podle toho, jestli měl, nebo neměl v kapse červenou knížku, aniž byste o něm věděli něco víc, než co vám řekli v televizi nebo v bulvárních plátcích. Kde se ta potřeba nálepkovat v tomhle podivným národě bere? Měli jsme před 17 lety příležitost se toho zbavit, vyrostla už nová generace, ale je to totéž v tmavomodrým, co bejvalo rudé. Dovedete pochopit, že jiné národy nekácejí pomníky a znovu je nestavějí každých 20 let? Že třeba ve Varšavě stále stojí pomník jejich posledního krále, na nějž se Poláci skládali jak my na Národní divadlo, ačkoli se neproslavil ničím jiným, než že byl poslední král, ačkoli neubránil celistvost a existenci Polska???

0 0
možnosti

El Cid

9. 4. 2006 19:30
Svěrákovi se to mluví, když je Cimrmanův syn!

0 0
možnosti

suchý led

9. 4. 2006 9:42
Jako dítě jsem Járu Cimrmana nemohl ani cítit.

Celou tu jejich produkci jsem zpočátku považoval za připitomělý pedagogický boj svazáckých skřetů proti kultu osobnosti, který nic nepochopil a přišel s křížkem po funuse, když už byl dávno konec. Teprve o mnoho let později jsem ho přestal brát takto vážně. Ještě později jsem napsal několik (opravdu jen několik málo) cimrmanovských apokryfů. Vlastně až po vysvětlení autorů, že šlo o jejich záchranný pás v době normalizace, mi Cimrman přestal vadit.

0 0
možnosti

Jan

8. 4. 2006 18:39
Co kdyby byl Sverak treba prezidentem?

Koneckoncu horsi nez ted to snad ani nemuze byt!

0 0
možnosti

Pedagog ve výslužbě

8. 4. 2006 18:19
Díky!

Cimrman a jeho tvůrci patřili k našemu mládí a těší nás i ve stáří. To není málo,díky moc!!! 

0 0
možnosti

JJIII

9. 4. 2006 17:28
Re: Díky!

Věřím tomu, že nepatřil jen nám. Jára da Cimrman je nesmrtelný. Bude stále mnoho těch, kteří budou jeho genialitu studovat. V hospůdkách se odkryjou další vrstvy omítek...

0 0
možnosti

Nejprostší z občanů

8. 4. 2006 18:06
Svěrákův levicový humor

je falešný a prázdný a mají ho rádi jen batůžkáři, snowboardisti a umělohmotné láhve. Lidi s dobrým vkusem si poslechnou raději nějakého pravicového humoristu.

0 0
možnosti

Karel Vazký

8. 4. 2006 18:22
Re: Svěrákův levicový humor

Ano to je opravdu, opravdu hodnotný názor

0 0
možnosti

JJIII

8. 4. 2006 17:49
Ukažte mi jediné divadlo,

kterému stačí k produkci v podstatě 4 židle...

Klobouk dolů i před všemi kolegy pana Svěráka. Neznám celou jeho tvorbu, ale i kdyby pan Svěrák a jeho tým stvořil jenom to, co znám, jsou pro mne naprosto geniální...

0 0
možnosti

Karel Vazký

8. 4. 2006 16:40
Co na něm máte?

já si prostě tak nějak myslím že on ten svěrák zas takovej lumen neni. Třeba jsem tuhle koukal na telku a porád jsem se smál jak tam byl ten koktavej a když tam byl svěrák tak to taky bylo asi vtipný ale radši jsme to přepli na ty regíny, zas si tam něco holili tak se nám to líbilo. Jo eště tak novotný, ten co se převlíká do těch srandovních hábitů, jo to je humor jak má být. Ale tahleta chytristika.... A říkal franta v hospodě, že stejně to je všechno domluvený a velkej žid že tahá za provázky v pozadí. Jinak je to šechno v tomhletom humoru a kultuře docela dobrý akorát žena si stěžuje že by zas mohli někdy dát zpívajícího bubeníka víťu vávru. tak čest.

0 0
možnosti

alfons

8. 4. 2006 16:27
nesmysl

;-D:-/:-)8-o;-€;-O(Y)(Y)(Y)[>-][>-]VVV

0 0
možnosti