Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Svět postapokalyptického romantika. Lachmanovi biomechanoidi pracují pro vás

Adolf Lachman: Kunětický AlfaDaněk (2020) foto: Villa Pellé

Recenze
Adolf Lachman vystavuje v pražské Ville Pellé! Na jednu stranu jistota, na druhou ale otázka: Jsou Lachmanovy výtvarné práce vážně natolik známé a populární, aby přitáhly do prestižní galerie davy srovnatelné s těmi, jež tam proudily před pár lety třeba na Sekoru nebo Sempého? Na Theodora Pištěka, Lubomíra Typlta nebo Renátu Fučíkovou? Není to spíš utajená hvězda pro fajnšmekry? Génius – ovšem bezpečně zakletý ve své bublině?
  11:00

Jenže pak je člověk na místě a pochyby jdou okamžitě stranou. Všude plno! Galerie obydlená různorodým Lachmanovým dílem za poslední čtvrtstoletí žije. Dýchá a kovově tepe. Na maximum! V přízemí, v prvním i druhém patře. Jako jeden velký biomechanismus. Jako výjimečný svět o sobě. Prostě – Lachland.

Lachman je ročník 1977, původem z Pardubic. V Praze vystudoval Akademii výtvarných umění u Zdeňka Berana. Z jeho malířského díla si osvojil některé body jak formální, tak obsahové: jednak výrazový hyperrealismus, sympatii pro objekt nebo instalaci, jednak jistou rozkladnou, destruktivní divnost, bizarnost v námětech.

Adolf Lachman

Lachman je podle anotace aktuální výstavy „postapokalyptický romantik“. To je trefné a je v tom skoro vše. Lachmanovy krajiny a jejich svérázně modifikovaní obyvatelé v sobě míchají konec i začátek, zánik a nově rozbujelý život. A je v tom zlomu, v tom přerodu daleko víc naděje než beznaděje, lyrického veselí než úzkosti a smutku. Jako by zničená planeta mohla výhledově dostat druhou šanci.

Lachman vsadil ve dvou dekádách svého zralého díla na retro-futurismus. S nadšením pro veškerou antitetičnost, co je v tom pojmu obsažena. Ohlíží se – a vizionářsky zkoumá, co je za horizontem, co by mohlo být. Jako základní ingredience bere lidské, zvířecí anebo rostlinné, prostě „bio“ prvky – a kombinuje je po svém se vším industriálním, technickým, mechanickým.

Adolf Lachman: Lachland

Villa Pellé

  • Kurátorka: Martina Vítková

Do 24. března 2024

Výrobní proces pak oživuje a rozvíjí jednak suverénní fantazií, jednak komikou. A vycházejí mu z toho docela sympatická monstra, respektive biomonstra, takové milé, zdomácnělé kombinace člověka a stroje. Přímo opak biomechanoidů z dílny H. R. Gigera, autora slavného „vetřelce“, kreatury utkané z hnusu a perverzí, cizoty a smutku.

Zborcené kulisy světa

Výstava ve Ville Pellé zabírá Lachmana komplet, totálně. Jak v čase, od studentských prací z konce 90. let po současnost, tak v technice; Lachman zvládá cokoli, tyká si s kresbou, olejomalbou, počítačovou malbou, využívá s gustem jak svou vlastní, tak umělou inteligenci. Podmaňuje si prostě jakýkoli nástroj, aby přispěl k celkovému zdaru díla. Vysoké prolíná s nízkým, volnou tvorbu se zakázkou a reklamou. Výtvarné umění pak míchá ochotně s hudbou, komiksem nebo videohrou.

Ty videohry stojí za zmínku asi nejvíc: Lachman je členem vývojářské společnosti Amanita Design, která v posledních letech poslala na globální herní trhy takové skvosty jako Machinárium, Botanicula, Chuchel nebo Happy Game. Některé ty kousky se dají v podkroví galerie vyzkoušet.

Příště ideálně sólo! „Divoženka“ Marie Lukáčová by zvládla naplnit několik pater

Shrnout ten výstavní projekt jedním slovem? Dech. Hluboký, vyrovnaný, plně okysličující dech. Tedy život. Činnost, akce. Krev v plném proudu – jakkoli teče popadanými, zborcenými kulisami světa, který má to nejlepší za sebou, světa, jehož budoucnosti ubývá.

Lachman je technooptimista. Vnímá skutečnost jako herní pole, po němž se hemží tisíce možností. A vnímá je všechny lehce očarovaným pohledem dítěte. Naivně i existenciálně. Čistě a magicky. Prostě i hlubinně. Dokáže negativní natočit z pozitivního úhlu, v krystalu globálního zla zahlédnout odlesk privátního, osobního dobra. Ta výstava je intenzivní, neodbytná. Samozřejmě v dobrém: biomechanoidi Adolfa Lachmana pracují skoro vždycky pro vás…

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!