Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Za hajlující památník policie Týceho stíhat nebude

Kultura

  19:34
PRAHA - Policie odložila případ pozměněné pamětní desky připomínající události 17. listopadu na Kaňkově paláci na Národní třídě v Praze. Pomník krátce po loňských listopadových oslavách upravil výtvarník Roman Týc. Autor pomníku Otakar Příhoda se rozhodl Týce nežalovat.

Roman Týc připojil památníku další ruce foto: ČTK

Týc rozhodnutí policie podle serveru Tn.cz, které o případu informoval, uvítal.

Týc k pamětní desce přidal plastiky s hajlujícíma rukama a s pěstmi se vztyčenými prostředníky. Celé dílo pak nazval Není co slavit a je ho podle něj třeba vnímat v souvislostech. Policisté případ vyšetřovali jako možnou propagaci nacismu. "Policisté v tomto případě neshledali žádné protiprávní jednání," řekla webu mluvčí pražské policie Ivana Ježková.

Památník 17. listopadu dostal novou podobu

Pod pseudonymem Roman Týc se podle soudu skrývá David Brudňák. Umělec se proslavil už před třemi lety, kdy vyměnil skla na David Bruňák ze skupiny Ztohoven vyměnil panáčky na semaforech.pražských semaforech. Soud mu za to nařídil uhradit pokutu 60.000 korun. Týc ji ale nechce údajně zaplatit.

Výtvarník je členem skupiny Ztohoven. Její členové se mimo jiné nabourali do programu České televize a odvysílali záběr simulovaného jaderného výbuchu. Česká televize dala umělce k soudu, který rozhodl, že šlo jen o přestupek a příslušná radnice případ odložila. Ztohoven za akci dostali v prosinci 2007 cenu Národní galerie pro mladé umělce.

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...