Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Začala největší metalová akce tohoto léta v Česku: čtrnáctý Brutal Assault

Kultura

  17:06
JAROMĚŘ - V areálu někdejší vojenské pevnosti v Josefově na Náchodsku začal dnes odpoledne 14. ročník festivalu zaměřeného na metalovou hudbu nazvaný Brutal Assault. Akce, na které vystoupí šest desítek formací, skončí v noci ze soboty na neděli.

Brujeria (playing Brutal Assault 2009) foto: Reprofoto

Brutal Assault

Mezinárodní festival Brutal Assault vznikl jako malá akce na Moravě, která často měnila místo svého konání. Ještě před pěti lety ji navštěvovalo zhruba 2000 příznivců metalové muziky, přelom přinesl rok 2006, kdy díky atraktivnímu programu do Svojšic u Přelouče dorazilo 7000 lidí. Předloňskou premiéru v pevnosti Josefov sledovalo ještě o 3000 návštěvníků více, vloni do Josefova přijelo na 13.000 vyznavačů metalové hudby.

"Zájem o vstupenky v předprodeji je srovnatelný s loňskem, takže se nám vyhnula obecná letošní krize festivalů, kdy jsou návštěvnosti nižší. Věříme, že lidé přijdou i na festival a dosáhneme minimálně loňských čísel," řekl Tomáš
Karlík z pořadatelské agentury. Loňský ročník sledovalo v Josefově na 13.000 metalových fandů.

Návštěvníci festivalu budou moci sledovat vystoupení kapel na dvou pódiích. "Pro zájemce je připravena také přírodní tribuna s šesti desítkami laviček, které nabízejí lepší výhled a posezení. Novinkou je také významné posílení ostrahy v kempu, je tam také VIP kemp, který nabídne lepší zázemí," řekl Karlík.

Policisté kvůli festivalu zvýšili počet hlídek a připravili vícejazyčné letáky s varováním před krádežemi věcí ve stanovém městečku. Kvůli parkování návštěvníků je zatarasena část ulic v Josefově. "Motoristům, kteří hodlají projíždět okolo a nemusí přímo zajíždět do Josefova či Jaroměře, pak doporučujeme zvláště dnes odpoledne a v pátek dopoledne, kdy se očekává velký nápor návštěvníků, aby zvolili alternativní trasu," uvedla mluvčí náchodské policie.

Hlavní hvězdou festivalu bude formace Biohazard, jež se na pódia vrací v původní sestavě a která vystoupí už dnes večer. V dalších dnech se představí například norská blacková legenda Immortal, které letos po dlouhých sedmi letech čekání vychází nové album s názvem All Shall Fall, a další skupiny. Více informací o programu a festivalu je možné najít na www.brutalassault.cz.

Autor:

Prodej byt 2+1, 53m2, Česká Třebová
Prodej byt 2+1, 53m2, Česká Třebová

Nové náměstí, Česká Třebová, okres Ústí nad Orlicí
2 490 000 Kč