Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Záhadný Tizianův obraz z Kroměříže pojede na výstavu do Říma

Kultura

  7:00
OLOMOUC - Tizianův obraz Apollón a Marsyas z kroměřížského arcibiskupského zámku bude zapůjčen na velkou malířovu výstavu do Říma. Více než dvoumetrové plátno z let 1550 až 1576 odborníci považují za jedno z nejpozoruhodnějších děl minulosti vůbec.

Tizianův obraz Apollón a Marsyas foto: Reprofoto

Co chtěl autor obrazem říci? Tak docela nevíme

Obraz Apollón a Marsyas znázorňuje scénu z Proměn římského básníka Publia Ovidia Nasa. Benátský malíř Tiziano Vecellio (1488/1490 - 1576) jej namaloval v pozdních letech svého života. Ačkoli je plátno častým cílem pokusů o interpretaci, není jeho vyznění dodnes zcela jasné.

"Kompozice zachycuje antický mýtus o pyšném satyru Marsyovi, který vyzval k hudebnímu souboji boha slunce Apollóna. Ačkoli se zprvu Marsyova flétna vyrovnala Apollónově lyře, poté co Apollón svou lyru obrátil a její tóny doprovodil zpěvem, bylo o vítězi rozhodnuto. Za trest byl rouhavý satyr pověšen na strom a zaživa stažen z kůže. Jeho přátelé pak hořce plakali a z jejich slz vytryskl pramen frygické řeky Marsyas," popsal dílo historik umění Miroslav Kindl z Arcidiecézního muzea Kroměříž, které pečuje o sbírky na tamním zámku.

Od 5. března se Tizianův obraz Apollón a Marsyas zařadí k ústředním exponátům velké monografické výstavy renesančního mistra v muzeu Scuderie del Quirinale v Římě. Jeden z nejslavnějších obrazů v českých sbírkách se do Itálie přesune z Muzea umění Olomouc, kde je až do 24. února součástí výstavy Od Tiziana po Warhola.

Podle vedoucího uměleckohistorického oddělení Muzea umění Olomouc Ondřeje Zatloukala obraz Apollón a Marsyas v roce 1673 zakoupil olomoucký biskup Karel z Lichtenštejna-Kastelkornu od obchodníků s uměním bratrů Imstenreadových.

"Ti kolekci, která obsahovala mnohé ze sbírek popraveného anglického krále Karla I. a velkého sběratele umění Thomase Howarda z Arundelu, nejdříve nabídli císaři Leopoldu I. Z prodeje však sešlo a celý kabinet postupně doputoval až na Moravu do olomoucké biskupské rezidence," popsal Zatloukal cestu, jíž se obraz ocitl ve sbírkách arcibiskupství.

Na výstavě nesmí chybět

Do Říma bude Tizianův obraz přepraven za přísných bezpečnostních opatření. Tamní výstava má ambice předčít všechny dosavadní tizianovské projekty.

Kariéru a vývoj malířského rukopisu jednoho z největších malířských mistrů bude možné od 5. března do 16. června sledovat od počátků až po jeho vrcholné práce z doby, kdy pracoval pro císaře Karla V. a jeho syna, španělského krále Filipa II. Apollón a Marsyas u toho nesmí chybět.

"Jakákoliv tizianovská výstava bez něj je nemyslitelná," uzavřel Zatloukal.

Autor: