Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Zajímavá podívaná. Kapela Olympic vybere nového klávesistu konkurzem v přímém přenosu

Kultura

  14:00
Skupina Olympic vybere nového klávesistu, který nahradí Jiřího Valentu, konkurzem v přímém přenosu během živého vystoupení Víkend pro seniory 2 z nahrávacího studia Propast. Koncert se odehraje v sobotu 30. května. Pět zbývajících uchazečů zahraje tři písně a kapela nechá, aby se ke konečnému výběru vyjádřili i členové jejího fan klubu. Informaci sdělil kytarista a zpěvák Petr Janda.

Milan Peroutka (první zleva) se ke kapele Olympic přidal v polovině 80. let. foto: MAFRA

„Naši fanoušci nám už poslali přes tisíc úžasných zpráv. I proto je zapojujeme do konkurzu,“ uvedl frontman kapely Janda. „Jejich názor mě zajímá, i když je mi jasné, že holky budou spíše vybírat podle toho, kdo nejlépe vypadá, a muzikanti zase, kdo nejlépe hraje. Rozhodnutí budeme muset nakonec stejně udělat my,“ dodal.

V programu slavnostního vyhlášení moderovaném Ondřejem Sokolem vystoupili Lucie...
Olympic v roce 1966 (zleva Pavel Chrastina, Ladislav Klein, Petr Janda)

Olympic oznámil svým fanouškům odchod klávesisty letos v březnu. S klávesistou a zpěvákem Valentou se skupina rozloučila po 34 letech jeho členství v kapele. „Výpověď Jiřího Valenty není pro nás nějakou novinou. Očekávali jsme ji už delší dobu. Jirka prostě není v pořádku a každým dnem se jeho stav zhoršoval. Vyhlašujeme konkurz na post klávesáka. Jakmile bude vybrán a bude situace kolem koronaviru uklidněna, natočíme nové album a vyrazíme již s novým klávesákem na tour,“ napsal Olympic na svých stránkách.

Sestavu Olympiku tvoří Janda, který je ve skupině založené Miloslavem Růžkem od roku 1963, baskytarista Milan Broum, jenž přišel v roce 1975 a bubeník Martin Vajgl. Ten v roce 2013 nahradil zemřelého Milana Peroutku. „Hledáme někoho, kdo by přinesl na desku nějaký vklad. Nejde jen o hraní, chybí nám osobní kontakt. Není to tak jednoduché, ten člověk nám nesmí lézt na nervy hned po třetím koncertě,“ podotkl Janda.

Olympic byl založen roku 1962 pod názvem Karkulka (KARlínský KULturní KAbaret) a později přejmenován podle klubu v pražské Spálené ulici. Debutoval v roce 1968 albem Želva považovaným za první českou beatovou dlouhohrající desku. V 80. letech Olympic zaznamenal velký úspěch s nahrávkami Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř.

Autor:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...