Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel slavný sochař Richard Serra, kritici jeho dílo označovali za ohyzdné

Sochař Richard Serra (11. března 1989) foto: Profimedia.cz

Ve věku 85 let zemřel americký sochař Richard Serra, který se proslavil zejména svými obřími rezavějícími konstrukcemi. Informoval o tom deník The New York Times s odvoláním na sochařova právního zástupce. Podle amerického listu zemřel Serra v úterý ve svém domě ve státě New York na zápal plic.
  7:06

Serra vystavoval ve významných amerických i světových galeriích. Jeho díla vynikala často obřími rozměry spíše než detailní propracovaností. Z uměleckého hlediska by považován za minimalistu, napsala agentura Reuters.

Tvořil zejména z průmyslových materiálů, přičemž nejtypičtějším materiálem pro něj byly ocelové pláty, které nechával zreznout pod širým nebem.

Serra se narodil v San Francisku v roce 1938 španělskému otci a ruské matce. V dětství často navštěvoval loděnice, kde pracoval jeho otec. Později sám pracoval v ocelárně, což ovlivnilo jeho pozdější tvorbu.

Do povědomí veřejnosti vstoupil zejména díky kontroverzní 36 metrů dlouhé a 3,6 metru vysoké instalaci Tilted Arc (Nahnutý oblouk), která byla v roce 1981 umístěna na newyorské náměstí Federal Plaza.

„Tilted Arc" - 3,6 metrů vysoká, zakřivená, nakloněná stěna z rezavějící oceli od slavného amerického sochaře Richarda Serry. (11. března 1989)

Podle zastánců dílo proměnilo veřejný prostor a posunulo koncept sochařství, kritici ho naopak považovali za ohyzdné. Po bouřlivé veřejné debatě byla socha v roce 1989 odstraněna.

V roce 2005 bylo v Guggenheimově muzeu ve Španělsku vystaveno osm významných Serrových děl. Španělská sochařka a kurátorka výstavy Carmen Jiménezová o něm tehdy podle agentury AP prohlásila, že je „bezpochyby nejvýznamnějším žijícím sochařem“.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč