Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Sam Hawkens z filmů o Vinnetouovi. Ralfu Wolterovi bylo 95 let

Kultura

  11:28aktualizováno  11:58
Ve věku 95 let zemřel německý herec Ralf Wolter, který je divákům znám hlavně díky roli Sama Hawkense z filmů o Vinnetouovi. Píše o tom agentura DPA. Natočil přes sto filmů a úspěšný byl i na prknech berlínských divadel a kabaretů. Před kamerou se Wolter naposledy objevil v roce 2012.

Berlínský rodák vyrůstal v umělecké rodině. Otec byl kabaretní herec, zpěvák a akrobat. V jeho šlépějích se vydal už na škole, kde herectví vystudoval. Mezi jeho první filmy patřily americké komedie režiséra Billyho Wildera Raz, dva, tři z počátku šedesátých let.

Herec Ralf Wolter, kterého proslavila role Sama Hawkense v sérii filmů o Vinnetouovi.

Jako Sam Hawkens se Wolter před kamerou objevil poprvé v roce 1962 v Pokladu na Stříbrném jezeře. Celkem ho ztvárnil v šesti mayovkách a dalších televizních filmech i seriálech. Oblíbený a zábavný Hawkens, který byl prvním učitelem Old Shatterhanda, nosil paruku. Skalpovali jej totiž indiáni.

Z dalších rolí lze připomenout jeho postavu po boku Lizy Minnelliové a Michaela Yorka v úspěšném muzikálu Kabaret. Spolupracoval i s ceněným režisérem Ingmarem Bergmanem, konkrétně na dramatu Hadí vejce z roku 1977. O pět let později točil s Andrzejem Wajdou známou Lásku v Německu.

Svou odvrácenou tvář ukázal život populárnímu herci v roce 2002, kdy Wolter zavinil při nehodě smrt tří lidí. Herec na dálnici mezi Hamburkem a Berlínem uvázl se svým autem v dopravní zácpě, způsobené zúžením jízdních pruhů kvůli stavbě na silnici. Nechtělo se mu ovšem čekat a otočil auto do protisměru. Protijedoucí vozy musely prudce brzdit a na jedno osobní auto najel polský kamion. Tři starší lidé zůstali ve vozidle na místě mrtví. V roce 2003 mu soud za to vyměřil trest deset měsíců podmíněně.

Autoři: ,