Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Zemřel spisovatel Cormac McCarthy, autor románu Tahle země není pro starý

Kultura

  22:19aktualizováno  23:37
Ve věku 89 v úterý zemřel jeden z nejvýznamnějších amerických spisovatelů současnosti Cormac McCarthy. Podle agentury AP to oznámilo jeho nakladatelství. Prozaik, dramatik a scenárista získal v roce 2007 Pulitzerovu cenu za postapokalyptický román Cesta, popularitu mu přinášely také filmové přepisy jeho děl.

Cormac McCarthy foto: AP/Derek Shapton

McCarthy zemřel přirozenou smrtí ve svém domě v Santa Fe v Novém Mexiku, uvádí se v prohlášení nakladatelství Penguin Random House, které cituje autorova syna Johna McCarthyho.

Kromě Pullitzerovy ceny získal McCarthy také Národní knižní cenu za román Všichni krásní koně z roku 1992. Celosvětový boom literátovi zajistilo zfilmování díla Tahle země není pro starý (2005), o nějž se zasloužili Joel a Ethan Coenové. Novodobý western z prostředí americko-mexických hranic obdržel v roce 2008 čtyři Oscary.

AP označila McCarthyho za pravděpodobně největšího amerického romanopisce od dob Ernesta Hemingwaye nebo Williama Faulknera, k nimž byl ostatně někdy přirovnáván.

Cormac McCarthy je označován za kronikáře pustých plání Středozápadu

McCarthy je považován za kronikáře moderní Ameriky, především oněch rozlehlých a málo obydlených plání Středozápadu, přes které v 19. století táhly statisíce osadníků směrem na západ. Hlavním tématem jeho knih je právě onen těžko definovatelný prostor těchto plání, ve kterém se „spíše než duch zákonů a demokracie uplatní vyhrocený individualismus a právo silnějšího“.

Rodák z Providence ve státě Rhode Island (20. července 1933) dětství prožil v Knoxville v Tennessee, kam se s rodiči přestěhoval. Na tamní univerzitě studoval umění, poté nastoupil k letectvu a sloužil na Aljašce a nakonec se usadil v Chicagu, kde vydal svůj první román Strážce sadu (1965). Kniha vzbudila pozornost literární kritiky a McCarthy za ni obdržel Faulknerovu cenu.

Z pobytu v Tennessee „vytěžil“ krátký román Dítě Boží (1973), tak především částečně autobiografický román Suttree (1979), na němž pracoval s přestávkami téměř 20 let. V roce 1985 mu vyšel román Krvavý poledník aneb Večerní červánky za západě.

Celonárodní i světový ohlas mu však přinesla až jeho šestá kniha - román Všichni krásní koně (1992), oceněný Národní knižní cenou, který se stal první částí takzvané Hraniční trilogie. Její pokračování tvoří román Hranice (1994) a Místa na planině (1998). Přesto byl dlouho považován za nepříliš známého. List The New York Times jej kdysi nazval „nejlepším z neznámých“ spisovatelů v USA. Poukázal tak na skutečnost, že autor, který již žil v ústraní v Novém Mexiku, poskytoval jen minimum rozhovorů a bedlivě si hlídal soukromí. McCarthy nepořádal veřejná čtení, nepublikoval články, neučil v kurzech psaní a velkou část svého života prý neměl ani vlastního agenta.

V roce 2005 vydal knihu Tahle země není pro starý. Tento novodobý western z prostředí americko-mexických hranic převedli do filmové podoby bratři Coenové, snímek získal čtyři Oscary a také způsobil celosvětový zájem o McCarthyho. Zfilmována byla i Cesta (2006), která syrově líčí svět po blíže nespecifikované apokalypse, kterým prochází otec s osmiletým synem (sám autor měl v té době stejně starého potomka).

McCarthy psal také divadelní hry (Kameník, Sunset Limited: Román v dramatu) a filmové scénáře. V češtině vyšla většina jeho knih. V roce 2011 měla v Brně českou i evropskou premiéru hra Sunset Limited, kterou brněnští divadelníci nastudovali pod názvem Expres na západ.

McCarthy byl třikrát ženatý, má dva syny.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!