Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Zemřel spisovatel Mario Simmel

Kultura

  19:39
HAMBURK - Slavný německojazyčný spisovatel Johannes Mario Simmel zemřel ve čtvrtek 1. ledna ve věku 84 let. Napsala to dnes agentura DPA s odvoláním na autorova švýcarského právního zástupce. Simmelovy četné romány byly překládány do desítek jazyků, včetně češtiny. K nejznámějším u nás patří Z čeho jsou utkány sny.

Slavný rakouský spisovatel Johannes Mario Simmel (na archivním snímku z 1. července 1996) zemřel. foto: ČTK

Simmel byl znám jako brilantní vypravěč aktuálních, kriticky zaměřených románových příběhů. Svou první knihu vydal už v roce 1948 a od té doby psal jednu knihu za druhou. Tento rakouský spisovatel s německými rodiči žijící ve Švýcarsku jich vytvořil přes tři desítky a čtou se po celém světě. Většina z nich byla zfilmována.

Právě román Z čeho jsou utkány sny se dotýká tématiky Pražského jara v roce 1968 a posrpnové emigrace. Autor tehdy jako novinář pobýval v Praze a do knihy vložil příběhy mladého českého chlapce a jeho otce, kteří musejí po srpnu 1968 z Československa uprchnout.

Simmelovy práce byly označovány kritikou dlouhou dobu jako "obyčejná literatura". Teprve s románem A s klauny přišly slzy (1987) našel celkové uznání. K dalším všeobecně známým dílům patří Všichni lidé bratry jsou, Láska je jen slovo a Svůj kalich hořkosti.

Autor: