Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ve věku 89 let zemřel scenárista Šašek. Podílel se na Homolkových nebo Koljovi

Dramaturg a scenárista Václav Šašek. (6.3.2003) foto: Profimedia.cz

Ve věku 89 let zemřel scenárista a dramaturg Václav Šašek. Podílel se na filmech Ecce Homo Homolka, Vesničko má středisková, Helimadoe nebo Kolja.
  21:59

Šašek od 60. let působil na Barrandově a jako dramaturg se podílel na všech filmech Miloše Formana před jeho emigrací do USA. Poté pracoval s režisérem Jaroslavem Papouškem na trilogii o Homolkových nebo s dvojicí Svěrák - Smoljak na filmech od Na samotě u lesa a Kulového blesku až po Vesničku mou střediskovou, Obecnou školu, Kolju nebo Vratné lahve.

Sám byl úspěšným a pilným scenáristou a pro československý a český film vytvořil více než tři desítky scénářů. V 60. letech se prosadil scénářem k filmu Intimní osvětlení, pak pro film adaptoval texty spisovatele Jaroslava Havlíčka Petrolejové lampy, Prokletí domu Hajnů nebo Helimadoe. Za scénář k tomuto snímku získal v roce 1994 Českého lva.

S manželkou Věrou Šaškovou psal scénáře k televiznímu cyklu Úsměvy.

Jeho pracovním krédem bylo „Pro scenáristu platí buď napoprvé, nebo nikdy.“ Protože, i když je scénář na počátku každého filmového příběhu, vždy je nakonec film víc režisérův, než scenáristův. „Když není s filmovou podobou scénáře spokojen, když režisérovy zásahy do scénáře nepřispěly k lepšímu výsledku, neboť i režiséři mohou mít větší ambice než talent, zbývá mu trpký pocit zmarněných nadějí, od kterého není daleko k pocitu podvedeného,“ popsal svou zkušenost v rozhovoru pro časopis Reflex.

Autoři: ,

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...