Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Zemřela Soňa Valentová, herečka známá z filmu Kladivo na čarodějnice

Kultura

  13:42
V sobotu ráno zemřela slovenská herečka Soňa Valentová. Odešla v 76 letech po vleklých zdravotních problémech, uvedl server topky.sk. Čeští diváci ji znají především z filmu Kladivo na čarodějnice z roku 1969, objevila se i ve snímku Requiem pro panenku z roku 1991.

Soňa Valentová a Michal Dočolomanský ve filmu Emília Galottiová (1981) foto: © Archiv STV / Elena Hronská

Zprávu na facebooku zveřejnila Svetlana Waradzinová, která je vedoucí oddělení kultury Bratislavského kraje. „Odchází dětství mé generace. Odešla skvělá herečka. RIP Soňa Valentová,“ napsala k fotografii zesnulé.

Podle serveru deníku Nový čas Valentová zemřela v sobotu ráno okolo šesté hodiny ve spánku. Před šesti lety překonala cévní mozkovou příhodu, ze které se nedokázala plně zotavit a žila v domově pro seniory.

Valentová se narodila v roce 1946 v Trnavě. Vystudovala herectví a v roce 1967 se stala členkou Slovenského národního divadla, kde strávila většinu kariéry.

V roce 2016 utrpěla cévní příhodu, bojovala se zdravotními potížemi a nemohla chodit. Bydlela v sociálním zařízení v bratislavské Petržalce. Jejím manželem byl slovenský režisér Pavol Haspra, jejich dcera Katarína Hasprová se věnuje zpěvu.

Valentová hrála také například ve filmech Kam pánové, kam jdete (1987), Marta a já (1990), Zapomenuté světlo (1996) nebo Requiem pro panenku (1991).

V roce 2006 na Slovensku obdržela vysoké státní vyznamenání – Řád Ľudovíta Štúra II. třídy za zásluhy v oblasti kultury.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!