Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zfackujme filmařské filuty!

Období po neschválení novely zákona o fondu české kinematografie vejde do dějin českého filmu jako Epocha totální ironie. A každý cynik uzná, že situace, v níž se všichni halasně zastávají silných proti slabým, favorizují nadnárodní korporace proti drobným domácím podnikatelům a almužníky viní z arogance, v sobě nese prazvláštní poezii.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

slot

5. 6. 2006 16:13
jak je to s podporou a propagací státu a zisky ve filmovém sektoru ví i ten bolševik Chávéz,

jenom u nás to jaksi nikdo nechce chápat.8-o

0 0
možnosti

Jin

5. 6. 2006 14:54
Predstavte si

Predstavte si, co by se stalo, kdyby cesky film odumrel - nic.

0 0
možnosti

slot

5. 6. 2006 16:15
Re: Predstavte si

věřím tomu ,že kdyby tady nebyla ani česká literatura, tak taky nevzdechnete.

0 0
možnosti

Pako

4. 6. 2006 18:30
Pane Tomasi

 To ze Hollywoodsti magnati objednavaji plytke a nekvalitni filmy, ktere jsou popularni i v zahranici, to jeste neznamena, ze cesti filmari by meli mit zakon, ktery jim dava pravo, na rozdil od ostatnich umelcu, strcit az po loket ruku do kapsy ceskeho obcana. Nevim co dela filmare rozdilne od jinych umelcu, kteri take chteji dotace od statu. Proc by patent na dotace meli mit jen filmari, dotujme celou kulturu. Proc spolu s filmovym zakonem, nemit take divadelni zakon, hudebni zakon, literarni zakon, malirsky zakon, a ja nevim jeste jaky jiny. A vubec uz neni jasne, ze by dalsi penize zvysily kvalitu toho co ceska kinematografie produkuje. Ja osobne navrhuji dat ty penize na podporu rustu populace, tak aby byla vetsi sance, ze se narodi pristi Menzel, Sverak, Zeman nebo Forman. Nevim jak na to, mozna propichovat v drogeriich prezervativy, davat vice sexu na televizi / jako by ho uz nebylo dost/, a nebo ty penize tem urvanym filmarum dat, ale spodminkou, ze je osobne vrati, do koruny, kdyz nevyprodukuji neco lepsiho, a ze to zaruci hypotekou na svuj vlastni barak.

0 0
možnosti

fren440

3. 6. 2006 8:46
Lobisti

Je třeba skoncovat s těmito praktikami těchto lobistů, filmaři, OSA. Oni si myslí, že jsou vyvolení a občan je dojná kráva, kterou stačí vhodně podojit. To co vymýšlejí je pouze zavedení jejich soukromé daně, kdy o porcování výnosů budou oni rozhodovat za zavřenými dvěřmi. Stejným způsobem funguje OSA a Intergram. Jejich nenažranost jde tak daleko, že to až zaráží. Parlament jim podepisuje bianko šeky, které splácí občané této země. Na podporu kultury je určen rozpočet ministerstva kultury a pokud chtějí přispět na výrobu filmů nechť se postaví do fronty před kancelář pana Jandáka. Občané řekněte jasné NE. Tito lobisté už vám sahají do kapes. Umí to šikovně zamaskovat pod krásnými slovy.

0 0
možnosti

fren440

3. 6. 2006 8:49
Re: Lobisti

Veškeré vybrané daně musí projít státním rozpočtem a jejích rozdělení musí být pod kontrolou parlamentu, není možno vytvářet nějaké mimorozpočtové fondy. 

0 0
možnosti

r.

3. 6. 2006 8:22
Ovlivňování diváků

Mám tady takové levičácké povídání jak film ovlivňuje názor veřejnosti. A samozřejmě, jak to chodí v US aby se ten "správný pohled na svět" dostával na plátna kin. Cosi jako únik od sociálních témat a deprese k bezkonfliktnímu jedinému správnému Američany globalizovanému světu. Tak, čistě ekonomicky, Evropský film by měl začít bušit sebevědomí do Evropanů, pokud chceme vůbec někdy Americe konkurovat. Fakticky konkurujeme, spolupracujeme, ale veřejnost o tom vůbec nic neví a s chutí cpe prachy Amíkům za trochu nezávadné zábavy. Je to stejné jako boty, oblečení a elektronika z Číny... Přijde mi dost naivní tvrdit že si má každý pomoc jak umí.

0 0
možnosti

Občan

3. 6. 2006 10:18
Re: Ovlivňování diváků

Přijde mi dost naivní tvrdit že si má každý pomoc jak umí

je to rozhodně méně naivní než tvrdit, že máme všichni pomáhat zrovna filmu :-P

0 0
možnosti

r.

3. 6. 2006 8:08
Přesně

Je tam dobrý ten popis situace v úvodu. V podstatě konkurence hypermarketů a živnostníků. Potopil se zákon, který měl zajistit rozmanitost, právo na přežití "živostníků" v tvrdé konkurenci. Každý kdo tady pobral plno rozumu o svobodě podnikání, mi zajisté prozradí jak by si třeba otevřel prosperující krámek a potravinami vedle Hypernovy.

0 0
možnosti

Občan

3. 6. 2006 10:21
Re: Přesně

Rozumu jste asi moc nepobral, pokud vidím, že by krámek neprosperoval tak ho neotvírám, levičák jako vy chce dělat svého koníčka (krámek) a vidí že na trhu pohoří, tak potřebuje zákon, kterým se mu všichni na krámek (film) složíme

Děkuji, rozhodování o tom, za jaký film zaplatí, bych nechal čistě na divákovi, chápu že zřídit si fond za peníze z cizích filmů je lákavé, ale je to poněkud nemravné ...

0 0
možnosti

M.KAVAN

3. 6. 2006 7:25
Baldýnský

mě fukt pobavil. Píše se rok 2006 ale on si zůstal v tom svém socíku - nepochopil, že tu už není nějaký tajemník pro kulturu, který mu nasype do volátka jen proto, aby se nebouřil a nesepisoval nějaká prohlášení. A ty náklady za Cannes by měli nahradit všichni. To jsem zvědav, jestli na to svobodný tisk dohlédne. Navíc Bystrov má pravdu, moc se na to koukat nedá, a tak není špatné čas od času sáhnout po nějakém videu. Např. Adéla ještě nevečeřela je velmi příjemné dílko;-P

0 0
možnosti

jih

3. 6. 2006 8:02
Re: Baldýnský

Tak se koukej na gripeny, ty chytráčku. A jestli si myslíš, že to máš zadarmo, tak si zjisti, co Tě stojí jako daňového poplatníka. A v případě filmu přece nejde o Tvoje daně, jestli jsi to pochopil. 

0 0
možnosti

American

3. 6. 2006 7:07
Statni podpora filmu

Je uz na case, aby se filmovy prumysl zacal starat o sebe. Tady v Americe stat financne nepodporuje produkci filmu. O to se musi postarat sami filmari. Forman nedostal zadne penize na jeho filmy. Budto je film dobry a ma uspech u publika, anebo je ztratovy a tim konci. Toto je nejlepsi "filtr" na produkci filmu. V Cechach jsme byli prilis zvykli na podporu statu. A to nejenom u filmu, ale take u spisovatelu. Psali si v Dobrisi, at uz to byl paskvil, to bylo jedno. Spisovatel dostal zaplaceno i z spatnou knihu. Je spravne, ze se Ceska republika civilizuje a prestava podporovat lenochy  a t.zv. "umelce".

0 0
možnosti

Psylophytales princeps

3. 6. 2006 7:40
Re: Statni podpora filmu

Presne, 100% souhlas

0 0
možnosti

magda

2. 6. 2006 23:45
filmarka rodina

Pracuji u filmu uz par let a malo kdo vi, ze filmari vydelavaji nadstandartne. Na to co ostatni pracuji cely mesic, si filmar vydela za tyden. A ted breci, ze nemaji penize na film. Docela mi to prijde vtipne. Magda

0 0
možnosti

r.

3. 6. 2006 7:59
Re: filmarka rodina

Mohla byste uvést příklady? S průměrným a jistým platem se vydělává tak 200.000,- čistého ročně. Já znám jenom kompars, kamarád to bere jako brigádu.

0 0
možnosti

vládík

2. 6. 2006 21:24
Každý, kdo film použije přeci platí za filmová práva.

Možná málo, nevím. Tak tu cenu zvyšte. Ale ať platí zájemce. Pokud existují filmy, které shlédne jedna desetina procenta populace, tak holt ti "fajnšmekři" musí zaplatit 50x víc, než ti, kteří se zajímají o díla akceptovaná větším počtem diváků (asi je to ten Kameňák, ale to nezměníme, to už snad probůh víme). Když "fajšmekři"  tolik platit nechtějí, musejí taková díla oželet. Nevidím nejmenší důvod, proč by jim měl kdokoliv jiný přispívat. Vždy si musel ten, kdo chtěl kvalitu připlatit - i v kultuře.

0 0
možnosti