Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Zlaté glóby nebudou

Kultura

  20:18
LOS ANGELES - Slavnostní předávání Zlatých glóbů se letos konat nebude. Hollywoodská Asociace zahraničních novinářů, která prestižní filmové ceny uděluje, večer zrušila kvůli bojkotu filmových hvězd. Slavné tváře se rozhodly podpořit stávkující scénáristy a oznámily, že se ceremoniálu nezúčastní. Držitelé sošek, které co do slávy přebije pouze Oscar, budou oznámeni na tiskové konferenci.

Kandidáti na Zlaté glóby. Julia Robertsová a Tom Hanks ve filmu Mikea Nicholse Soukromá válka pana Wilsona. foto: BontonfilmReprofoto

Předávání Zlatých globů je v USA velmi populární podívanou. Ceremoniál loni sledovalo 20 milionů diváků. Největší pozornost poutal v roce 1998, kdy plnil pokladny kin trhák Titanic. Tehdy si ceremonii nenechalo ujít 24,5 milionu lidí.

Filmový průmysl tak zrušením ceremonie přijde o desítky milionů dolarů. Tisková konference je kompromisem, který umožní předání cen i bez slavnostní večeře a tradiční ceremonie.

Tiskovou konferenci bude přenášet zpravodajská divize televizní společnosti NBC, které se stávka scénáristů netýká. V neděli večer bude NBC před "rozšířenou" tiskovou konferencí kromě toho vysílat zpravodajský magazín Dateline, který bude zaměřen na nominované filmy a umělce.

Stávkující scénáristy v pátek podpořilo herecké sdružení, které oznámilo, že předávání Zlatých glóbů bude bojkotovat, takže by se ceremonie musela obejít bez hereckých hvězd. Filmový průmysl tak přijde o desítky milionů dolarů a teď trne, zda se stávka scenáristů dotkne i březnového předávání Oscarů.

Mezi nominovanými na ocenění jsou letos například "veteráni" stříbrného plátna, jako George Clooney, Angelina Jolieová, Denzel Washington či Tom Hanks a Cate Blanchettová. Odnést si palmu vítězství mají šanci filmy Až na krev, Americký gangster a Sweeney Todd.

Clooney se dal slyšet, že je členem šesti odborových organizací a že nenaruší řetěz stávkujících. "Naší nadějí je, že se všichni zúčastnění zamknou v místnosti a nevyjdou z ní, dokud to neskončí," řekl.

Sdružení filmových a televizních scenáristů stávkuje od 5. listopadu, především kvůli tomu, že scénáristé chtějí větší podíl na zisku z internetové distribuce.

Autor: