Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Zlínské Jaro zahájí vzpomínka na Václava Havla

Kultura

  12:00
ZLÍN - Festival demokracie a občanské společnosti bude letos věnován bývalému českému prezidentovi.

Václav Havel foto: MAFRA - František Vlček

"Rozhodli jsme se první festivalový den věnovat připomenutí jeho osobnosti, jako dík za velkou inspiraci, kterou pro naše životy představuje," uvedl pořadatel festivalu Tomáš Pasterný. Václava Havla připomene diskuse, divadelní hra, snímky agentury ČTK i vystavené Srdce, které vzniklo ze svíček, které po jeho úmrtí lidé zapalovali. Festival začíná ve středu, potrvá do soboty. Letos se koná třetím rokem.

Zamodlená naděje

Akci zahájí výstava stovky fotografií ČTK z let 1988 až 2011, které dokumentují přerod Havla coby dramatika a disidenta do role prezidenta republiky a poté zpět do pozice umělce a občana.

Snímky na zlínském zámku doplní na tamním nádvoří plastika otevřeného srdce, které vytvořili Lukáš Gavlovský a Roman Švejda. "Tato hmota vstřebala myšlenky, pro které byly svíčky zapáleny. Jsou v něm nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom," uvedli autoři. Dvoumetrová plastika vznikla z 5000 kilogramů svíček, ze kterých se získalo 2300 kilogramů vosku.

Večer bude ve zlínském divadle uvedena Havlova hra Protest v podání Divadla Na tahu. Následovat bude diskuse nazvaná Dramatik našich životů s uměleckým šéfem Divadla Husa na provázku Vladimírem Morávkem, ředitelem Centra experimentálního divadla Petrem Oslzlým a editorkou Knihovny Václava Havla Annou Freimanovou.

Tématem letošního ročníku festivalu jsou také interpretace svobody a zviditelnění nevládních neziskových organizací. "V městském divadle se bude tentokrát diskutovat o divadle, internetu, občanské angažovanosti a totalitě ve filmu," podotkl Pasterný. Pozvání do diskusí přijali například spisovatelka Eda Kriseová, režisér Radim Špaček a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.

V pátek se - například na náměstí Míru - budou prezentovat různé organizace a konat workshopy, koncerty a představení. Závěr Zlínského jara bude patřit pracovní sobotě.

Autor:

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...