Sobota 25. května 2024, svátek má Viola
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Změníme Veletržní palác, slibuje galerie

Kultura

  15:10
PRAHA - Národní galerie hodlá výrazně proměnit prezentaci moderního a současného umění. Veletržní palác sice patří k nejnavštěvovanějším objektům galerie, podle odborníků ale není ideálním sídlem pro sbírky v něm umístěné.

Vchod do Veletržního paláce zatím zdobí sochy bývalého ředitele Národní galerie Milana Knížáka foto: archiv LN

"Problém Veletržního paláce tkví jak v charakteru budovy, původně postavené pro zcela jiný účel, tak v lokalitě, kde se nachází," říká náměstek ředitele Národní galerie Nikolaj Savický.

Objekt proto čeká řada změn, které "by měly vést k jeho oživení". Cílem těchto změn je vrátit společenský ruch nejen do samotné NG, ale také do okolí. Galerie chce proto na tomto plánu spolupracovat s radnicí Prahy 7. Galerie ale neplánuje, že by se Veletržní palác, respektive Sbírka moderního a současného umění mohla od NG odtrhnout, o čemž se občas spekuluje.

Národní galerie slibuje, že bude pracovat i s okolím Veletržního paláce.

Nedořešená zatím zůstává otázka, kdo v budoucnu sbírku moderního a současného umění povede. Když v září odešel její ředitel Tomáš Vlček, slibovala NG na jeho místo konkurz. Nyní ale říká, že nejprve musí změnit organizační strukturu celé galerie a "teprve z jejích změn vyplynou přesné požadavky na personální obsazení jednotlivých pozic".

Nové vedení NG plánuje i další změny - na konci února opustí klášter sv. Jiří. Umění 19. století dosud v klášteře prezentované se v budoucnu přesune do Salmovského paláce. Od prosince pracuje skupina odborníků z NG i dalších institucí, která hledá optimální umístění expozic. Podle dřívějších plánů by se například mělo gotické umění odstěhovat z Anežského kláštera, kde ho ohrožují povodně.

Peněz je méně, budou problémy

Národní galerie letos dostala od státu příspěvek o 15 procent nižší než loni, namísto 238 milionů korun jen 204 miliony. Výpadek příjmů pro NG v roce 2012 představuje nejen problém se splácením minulých závazků NG, ale také při financování nákladů na stěhování sbírek z expozice v Jiřském klášteře, uvedl náměstek. Finanční závazky z minulosti prý galerie splácí, ale na úkor běžného provozu. Ministerská dotace na rok 2012 a vlastní výnosy ze vstupného a pronájmů ale podle Savického nepokryjí potřeby spojené s veřejnou službou, zvláště pak s výstavním programem. Loni totiž byly celkové náklady NG i po úsporách 330 milionů korun.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...