Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zpěváka Blythea jeho pražský proces inspiroval. Natočil temné video

Kultura

  7:00
PRAHA - Americký zpěvák Randy Blythe, který v Praze čelil obvinění ze zabití fanouška, natočil v době soudního procesu v českém hlavním městě osobitý krátký film. Zpěvák natočil dokument s názvem "The Devil is the Details" pomocí obyčejného fotoaparátu Canon, čímž se chtěl vyrovnat s těžkým životním obdobím.

zpěvák blythe před soudem foto: ČTK

Randy Blythe, zpěvák kapely Lamb of God se nechal slyšet, že pětiminutový černobílý snímek pro něj byl rozptýlením "v době velké osobní nejistoty". Kreativní práce mu během procesu umožnila "zůstat klidným".

Film má melancholickou až depresivní zimní atmosféru, která je podbarvená psychedelickou hudbou. Ve snímku se Blythe prochází studenou Prahou, provází jej dřevěný ďábel (čert), který ožil v krámku s loutkami. Snímek odkazuje v několika záběrech na Kafku a jeho Proces.

Film The Devil is the Details si můžete prohlédnout ZDE

Postava Ďábla z filmu zpěváka Randyho Blythea

Blythe si vybral postavu ďábla proto, že čerti podle něj hrají v českých pohádkách důležitou roli. Loutky zase patří k tradiční české kultuře a během své návštěvy v Praze si je zamiloval. Dokument končí slovy "Odpočívej v pokoji, Danieli." (Daniel je jméno mladíka, který na koncertě zahynul, pozn. red.).

Blythe klip ukázal svému právníkovi, který mu poradil, aby ho publikoval až po procesu. České soudy by prý nemusely pochopit, co se Blyth filmem snažil říct.

Blythův proces

Randy Blythe
  • Nehoda se stala na pražském koncertě skupiny Lamb of God na konci května roku 2010. Zpěvák Blythe shodil během vystoupení z pódia fanouška. Ten později na následky zranění zemřel.
  • Blythe byl v české vazbě celkem pět týdnů, ven se dostal na kauci přibližně osm milionů korun. Soud poté zpěváka uznal nevinným.
Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.