Výsledky práce mikrobiologů z Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR publikoval odborný časopis Molecular Cell. Informovala o tom Alena Ječmínková z oddělení vnějších vztahů UK.
ČTĚTE TAKÉ: |
Jednobuněčné pivní kvasinky, používané při výrobě piva nebo jako droždí na kynutí těsta, vytvářejí kolonie dvou typů buněk. Tým mikrobioložky Zdeny Palkové zjistil, že odolnější a větší povrchové buňky jsou vyživovány menšími buňkami ve spodní části kolonie. Získávají od nich cukry a aminokyseliny podobně jako buňky nádoru z jaterní a svalové tkáně.
Komunikace mezi buňkami
"Biochemické dráhy zodpovědné za tento tok živin jsou u kvasinek a živočichů pozoruhodně podobné. Studium kvasinkových kolonií může podstatně přispět k pochopení základních metabolických procesů v nádorových buňkách a pomoci při hledání nových způsobů léčby rakoviny," uvedla Pálková.
Laboratoř profesorky Palkové dlouhodobě studuje uspořádání a rozrůznění buněk v koloniích. Objev komunikace mezi buňkami i mezi sousedními koloniemi pomocí amoniaku publikoval její tým v roce 1997 v prestižním vědeckém časopise Nature. Od roku 2003 se na studiu kvasinek podílí také laboratoř Libuše Váchové z Mikrobiologického ústavu AV ČR.