Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Citron v kuchyni? Omytí plodu nemá téměř žádný smysl, říká chemik

Otázka: Když chci při pečení používat kůru z chemicky ošetřených citronů, stačí je omýt, nebo se chemikálie dostanou i do kůry? Jaké chemikálie se vlastně používají a proč jsou škodlivé? Odpovídá David Hurný z katedry organické chemie Přírodovědecké fakulty UK.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J. Václav 261

19. 10. 2014 9:48
Ze zkušenosti říkám,

že citrony jsou ošetřeny zřejmě hodně málo. Skoro pravidelně po zakoupení sáčku s citrony je do 3 dnů polovina plesnivých. Řekl bych, že jsou spíše infikovány, než ošetřovány. Manželka suší strouhanou kůru  a přidává do pečiva, odhaduji, že spotřebujeme tak 50 gramů za rok. Sníme cca 100 kg jablek i se slupkou, které jsou vydatně ošetřovány chemicky, jinak by shnily už na stromě. Myslím, že tento článek o citronech je jako varování před kosmických zářením.

0 0
možnosti
KJ

K. Josef

12. 11. 2014 13:58
Re: Ze zkušenosti říkám,

...to bylo a nyní po používání EMULGÁTORU pod č.384 se to už nestane a já proto přestal používat citrony je to smutné ale je to tak""je to tak nějak způsob KŘEHČENÍ"" jako u masa...fuj...

0 0
možnosti
MW

17. 10. 2014 21:21
citrony v nápojích

A jak je to s těmi citrony v nápojích? Třeba v kořalce.... Když se ty chemikálie podle Vás nerozpouští ve vodě, tak se v alkoholu rozpouštět mohou, ne?

A jaký je rozdíl použití zatepla a zastudena?

V každé hospodě dávají kousky citronu (nebo pomeranče, limetky... atd) snad do všech nápojů kromě kafe a piva...

0 0
možnosti
FL

F. Lesniak

16. 10. 2014 16:37
Já bych se ještě zeptal,

jaký má na to názor chemik Kalousek. Ten přece ví naprosto všechno.

0 0
možnosti
PE

19. 10. 2014 6:57
Re: Já bych se ještě zeptal,

Je evidentni, ze jedinej kdo ma nazor na vsechno ses tady Ty.

0 0
možnosti
DS

D. Stirský

16. 10. 2014 12:24
Tak omytí plodu jsitě smysl má. Stejně jako

u jiného ovoce. A nepeču-li každý den různá piškotová těsta (třeba tam se kůra může přidávat), nemyslím si, že bych ostrouháním kousku byť chemicky ošetřeného citrónu způsobil strávníkům kdovíjakou újmu.

0 0
možnosti
JT

16. 10. 2014 14:26
Re: Tak omytí plodu jsitě smysl má. Stejně jako

Jestli rad myjete citrony, tak to smysl ma. Udela vam to radost.

0 0
možnosti
PH

16. 10. 2014 9:26
A kde je

mám splašit, ty neošetřené, nevíte někdo?

0 0
možnosti
JT

16. 10. 2014 14:27
Re: A kde je

V Hornbachu si koupite rostlinu a ona vam da neosetrene plody. Teda pokud nezajde.

0 0
možnosti
LU

16. 10. 2014 9:22
citron zaplodí i v bytě

Stačí koupit opravdu plodící == roubovaný (před mnoha lety stál 60 Kč) a pořádně se o něj starat. Mě rostly velké cca 5-7 cm. Jak ale člověk jezdí často pryč, uschne to dřív nebo pozdějc.

0 0
možnosti
MK

16. 10. 2014 9:26
Re: citron zaplodí i v bytě

hm, dlouhá léta jsem se obešel bez vlastnoručně pěstovaných citronů, tak to snad už bez nich nějak doklepu.

0 0
možnosti
JS

16. 10. 2014 8:47
A je

po ptákách.

0 0
možnosti
MK

16. 10. 2014 8:03
prokristapána

a co má teda člověk dělat? oloupat citron než ho nakrájím na kolečka? a strouhanou citronovou kůru nahradíme čím?

0 0
možnosti
MF

16. 10. 2014 8:36
Re: prokristapána

Asi si vypěstovat vlastní-))

0 0
možnosti
PP

16. 10. 2014 7:47
dobré upozornění

0 0
možnosti