Pátek 8. prosince 2023, svátek má Květoslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zeptali jsme se vědců: Suchý lehký přírodní útvar, který se při rozkrojení se rozpadá. Oč se jedná?

Věda

  5:24
Jedna se o hlízu, kterou tvoří na svých kořenech olše lepkavá (Alnus glutinosa). Jde o velmi specializovanou strukturu, v jejíž nitru se odehrává fixace vzdušného dusíku prostřednictvím symbiózy s bakteriemi (rod Frankia). Na otázku odpověděl Mgr. Tomáš Urfus, Ph.D., z katedry botaniky Přírodovědecké fakulty UK.

Suchý, lehký přírodní útvar, který se při rozkrojení se rozpadá. Oč se jedná? foto: prirodovedci.cz

V čerstvém stavu můžeme tyto pozoruhodné a poměrně mohutné útvary (do 10 cm) pozorovat ve vodou odhalených kořenech olší na březích potoků a řek. Přestože je dusík pro rostliny nezbytným prvkem, jeho téměř nekonečné rezervy v atmosféře neumějí využívat. 

Jen několik šťastných a velmi zvýhodněných rostlinných skupin umí vytvořit anaerobní prostředí pro bakterie, které jsou takové vazby schopny. Nejznámější jsou asi bobovité (Fabaceae) se svými hlízkovitými bakteriemi (rod Rhizobium), ale mezi další patří i cykasy, rakytník, hlošina, skalnička dryádka nebo právě olše.

Zeptejte se vědců

Neumíte si vysvětlit některé zákony přírody? Zajímá vás proč je obloha modrá, nebo proč si sova nemůže ukroutit krk? Zeptejte se vědců prostřednictvím rubriky serveru Lidovky.cz.

Otázky posílejte na e-mail internet@lidovky.cz a do předmětu napište: otázka pro vědce a nebo položte otázku přes Twitter s hashtagem # otazkaprovedce.

Autor:

Aby byly potraviny čerstvé: Soutěžíme o chladící kapsy od Nowaca
Aby byly potraviny čerstvé: Soutěžíme o chladící kapsy od Nowaca

Chladící tašky jsou užitečné pro udržení potravin a nápojů chladných, když jste mimo domov. Jsou skvělé i pro každodenní použití, například při...