Sobota 31. července 2021, svátek má Ignác
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Tajemství kávových skvrn. Využije se v tiskárnách?

Věda

  7:00
Všimli jste si někdy, že zaschlé kapky rozlité kávy mají tmavší okraj? Peter Yunker s kolegy z Pensylvánské univerzity ve Filadelfii a z belgické Katolické univerzity v Leuvenu si toho všimli také a rozhodli se zjistit, proč tomu tak je.

Káva - ilustrační foto: Shutterstock

Výzkumníci pod mikroskopem sledovali, jak se chová schnoucí suspenze obsahující drobné polystyrenové částice různých tvarů – kulaté, mírně zdeformované nebo elipsoidy. Zjistili, že jak se kapalina odpařuje, kulaté částice se přesunují právě k okrajům a hromadí se tam.

A mletá káva je tvořena miniaturními kuličkami. Pokud by měly jiný tvar, tmavé lemování by zaschlým kávovým skvrnám chybělo. Jiná situace by ovšem nastala, pokud by částice místo vody plavaly v lepkavé kapalině. V takovém případě se na okrajích zachycují i částice ostatních tvarů.

Výsledek natolik zaujal editory odborného časopisu Nature, že ho ve čtvrtek nejen zveřejnili, ale dokonce mu věnovali i titulní stranu. A nelze vyloučit, že za pár měsíců zaujme i porotu Ig Nobelových cen, udílených každoročně na Harvardově univerzitě za nejbláznivější vědecké výzkumy.

Byť autoři tvrdí, že jejich objev může mít i praktické využití – například u inkoustových tiskáren, při potahování materiálů tenkovrstvým nátěrem nebo při práci s molekulami DNA.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!