• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Diskuze

Zeptali jsme se vědců: Mohou se při nadměrném louhování čaje uvolňovat nějaké škodlivé látky?

Každý druh čaje vyžaduje konkrétní dobu louhování a také požadovanou počáteční teplotu vody, ve které louhování probíhá. Je to z důvodu dosažení optimálního chuťového zážitku. Na otázku odpověděl RNDr. Jakub Hraníček, Ph.D., z katedry analytické chemie Přírodovědné fakulty UK.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jakožto člověk, který se zabývá čaji přes třicet let, vím, že stačí čaj slít o půl minuty dřív nebo později a není to ono. Taky záleží na druhu čaje. U zelených je přelouhování brutální, u oolongů méně a například u pu erhů je, v podstatě, jedno, jak dlouho čaj ve vodě leží. Každopádně je teploměr nejlepším kámošem při louhování. Manželka je keramička, tak mám, pro každý typ čaje, jiný vercajk. Konvičku a misky. Samozřejmě do servírovací konvičky přelívám čaj z louhovací skleněné. Nějaká plastová nebo kovová tzv.vajíčka pro louhování jsou k ničemu, protože lístky čaje musí ve vodě plavat a mít spoustu prostoru. Jak správně napsal J,.Macek dříve, pro milovníky čaje jsou pytlíkované čaje podobné, jako pro milovníky vína krabičáky. Lépe bych to nenapsal. :-)

0 0
možnosti
AO

A co mikroplasty z tech pytloku?!!!

0 0
možnosti
JM

J51i53ř61í 85M91a17c90e35k

28. 11. 2020 19:47

Pro milovníky dobrého čaje jsou pytlíkové čaje asi něco jako pro milovníky vína krabičáky.

0 0
možnosti
TK

T16o76m72á43š 71K15i30j11a76s

28. 11. 2020 17:22

Úžasný, obsažný článek, tohle by mělo být premium

0 0
možnosti