Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Byznys s točenou zmrzlinou vzkvétá – bez strojů se však neobejdou

Kdo by nemiloval tradiční točenou zmrzlinu? Zvlášť v parných letních dnech přijde opravdu vhod. Toho jsou si dobře vědomi i majitelé cukráren a kaváren, pro které je byznys s točenou zmrzlinou více než výnosný. K maximalizaci svého zisku se však neobejdou bez kvalitních zmrzlinových strojů.

Byznys s točenou zmrzlinou vzkvétá – bez strojů se však neobejdou foto: ČTK

Zmrzlinová sezóna se pomalu blíží, což pro gastro podniky znamená jediné: je nejvyšší čas na přípravu. Stálicí je v České republice zejména točená zmrzlina – její podíl na trhu je okolo 80 %. Co to znamená pro zdejší cukráře? Byznys s točenou zmrzlinou je rozhodně krokem tím správným směrem.

O tom, že jsou Češi národem milovníků točené zmrzliny, svědčí i další statistiky. Ty udávají, že se u nás zkonzumují miliony litrů, za které ve výsledku lidé zaplatí bezmála 3 miliardy korun. Vlastníci gastro podniků si však uvědomují, že tohoto pohádkového zisku dosáhnou jen tehdy, pokud budou na pernou zmrzlinovou sezónu řádně připraveni: a to s výkonnými a hlavně spolehlivými zmrzlinovými stroji.

Kvalitní stroje na točenou zmrzlinu jsou základ

Pro skvělé výsledky je potřeba investovat do kvalitního vybavení od ověřeného výrobce. Oblíbenou možností je italská firma Frigomat, která již 50 let dodává zmrzlinářské stroje prvotřídní kvality.

Všechny nabízené stroje Frigomat disponují elektronickým ovládáním pro dva automatické programy výroby. S nimi je možné provést jednoduché nastavení ideální konzistence a teploty, a to v denním nebo nočním režimu. V rámci těchto programů budete moci s radostí vyrábět nejen točenou zmrzlinu, ale také točený jogurt, sorbet, granitu, mousse a další mražené dezerty.

Nezáleží na tom, jestli vlastníte cukrárnu nebo kavárnu, z portfolia Frigomat si budete moci vybrat stroj, který bude vašemu podniku přesně šitý na míru.

Podle čeho vybrat zmrzlinový stroj na točenou zmrzlinu?

Hodinová produkce

Při výběru zmrzlinového stroje je nutno zvážit několik hlavních faktorů - jedním z nich je odhadovaná produkce. Jestliže vlastníte spíše menší kavárnu a zmrzlinu si od vás za hodinu koupí pár zákazníků, pak vám bohatě vystačí menší zmrzlinový stroj.

Pokud o zákazníky nouzi nemáte a potřebujete výkonný stroj s velkou produkcí, vsaďte na třípákové zmrzlinové stroje. Některé modely jsou schopné vyrobit až 80 kilogramů točené zmrzliny za hodinu, díky čemuž si bez problému poradíte i s velkým náporem zákazníků.

Součásti zmrzlinových strojů

Mezi další aspekty, které je nutno při výběru zvážit, jsou volitelné součásti. V první řadě je dobré promyslet, zda preferujete zmrzlinový stroj s čerpadlem, či bez něj. Většina zákazníků se rozhoduje pro stroj s čerpadlem, a to proto, že díky němu bývá výsledná zmrzlina hezky nadýchaná a krémová. Další výhodou čerpadla je také fakt, že se s ním dá vyrobit až o 60 % více zmrzliny ze stejného množství směsi, což samozřejmě urychluje návratnost investice.

V neposlední řadě je potřeba zvolit, zda budete chtít ve stroji mixéry či nikoliv. Benefitem mixérů je to, že směs pečlivě promíchávají, aby se její složky neodlučovaly, a vy ji nemuseli ručně a pravidelně promíchávat.

A na závěr zde zbývá otázka chlazení – zvolit můžete mezi vodním či vzduchovým chlazením, popřípadě kombinaci obojího.

Pokud jste vlastníkem cukrárny, kavárny či zmrzlinového stánku a poohlížíte se po stroji na výrobu delikátního gelata, tyto informace o výběru se vám jistě budou hodit. V případě, že si stále nevíte rady, neváhejte se obrátit na odborníky, kteří vám s výběrem stroje rádi poradí.