Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zdravější a chutnější. Využijte dostatek času a připravte si doma ghí

Přepuštěné máslo se v české kuchyni používalo odjakživa (zejména v dobách před zavedením rostlinných olejů). Obdobně ghí je neodmyslitelnou surovinou v indické kuchyni, s dlouholetou tradicí. Jejich způsob přípravy je mírně odlišný, pro domácí výrobu si ale vystačíme se základním postupem, kdy za kontrolované teploty (nižší než kouřový bod másla cca 130-150°C) pomocí tepla oddělíme čistý mléčný tuk od dalších složek jako je laktóza, kasein a voda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

Gní se od přepuštěného másla liší způsobem přípravy – nevaří se jen do okamžiku, kdy se začne odpařovat voda a oddělí se mléčná sušina, ale až do doby, než sušina začne karamelizovat. Ghí není přepuštěné máslo a přepuštěné máslo není ghí!

0 0
možnosti
MN

ŠMOLC! Je to od nepameti šmolc. Krasne ceske slovo. Ghi delaji indiani z buvoliho mlika. Netahejte sem takove vyrazy!

0 0
možnosti
YK

Šmalc vůbec není české slovo, ale výraz převzatý z jidiš, a označuje specificky kuřecí tuk získaný škvařeným kůže a tučných částí kuřete (tuk používaný v židovské kuchyni jako náhražka olivového oleje, protože je košer). Ghí je přepuštěné kravské máslo, při jehož výrobě se nechávají bílkoviny a curky horkem karamelizovat, jak správně píše pan Kosiner. Je to specifický termín označující specifickou potravinu, není nutné v tom kvůli falešnému národovectví dělat zmatek.

0 0
možnosti