je dobre vedet, co spolykame, protoze spolu s prumyslovou vyrobou se skutecne mnoho normalne prirozenych potravin meni na potraviny vybavene nahrazkami, ktere zanechavaji dost nebezpecne stopy v lidskem organismu. Problem je v tom, ze lide chteji konzumovat levne, coz si odporuje s tzv. prirodni a bio stravou, protoze paradoxne dnes vse prirozene je, co se nakladu tyce, mnohem drazsi, nez to, co je vyrobeno ve velkem nekde v tovarne, na plantazi, za pomoci chemikalii a podobne. Kontrolovat a nutit vyrobce, aby informovali na obalech spotrebitele o presnem slozeni je v poradku, samotnou konzumaci nezdravych potravin to vsak neovlivni tolik, protoze rozhodujici je zejmena v Cechach stale cena. Ale kdyz uz se cpeme skodlivinama, at to aspon vime, ze.
To už tu bylo, v 50- 60 letech, nedopadlo to dobře. Úředníci nedovedli pracovat a "dělníci", co urychleně zabrali jejich místa zase nerozuměli úřadování. Jmenovalo se to "Budování socialismu" To si radši dám ty hranolky na vyjetém oleji.
cévou řve vzteky, proč to někdo nezreguloval.. metabolizmus není na transkyseliny stavěnej, kdo chce, ať je zkrmuje, ale kdo nechce by měl minimálně vědět kolik jich kde je..
Na to přece nepotřebujeme zákon probůh.
Zákon na smažení hranolků? A na řízky už doufám je. Nemám slov.
Pokud Vas to opravdu zajima tak si o tom prectete zde :
Dík - přečetl jsem si, že moje Rama je vcelku OK (taky se líp roztírá než máslo a proto se dá natřít tenčí vrstva), ale pořád ještě nevím, v čem tedy v těch řetězcích smaží hranolky a jestli je dobře, když do friťáku dám fritovací olej (a v čem se tedy ty hranolky mají smažit).
čím se nemá mastit a čím se má mastit. Asi se to nesmí - byla by to neplacená reklama. V krámu mi to taky nikdo neřekne, protože o tom nic neví. Pak jsou to jen kecy.
Pokud Vas to opravdu zajima tak si o tom prectete zde :
Staci fritovat na oleji a pri nizkych teplotach olivovy olej neni treba prilis smrdi nezralyma olivamam. Proc byly vymyslena margarina? Kolonialni zeme jako Holandsko a jine aby zajistili odbyt svych produktu v jejich koloniich tak manipulovali olej na lechce mazatelnou substanci zvanou margarinu.
Ztužené tuky se vymyslely kvůli vojákům. Za druhého francouzského císařství za to dokonce někdo dostal cenu. Je mnohem jednodušší dopravovat margarin než tekutý olej - ušetří se váha nádob, nemusí se to nějak složitě rozlévat mužstvu a tak.
Jestli jde někomu vskutku o zdraví národa
z tohoto zorného úhlu..
... jestli tohle omezeni chtej ? Kazdy prece zere, co chce, nikdo ho nenuti davat si misto varenych brambor hranolky.