Kupovat a jíst jen prověřené bio-produkty a bude pokoj !
Bohužel, přísad do potravin- a nejen éček- je moc. Často na výpis nestačí ani etiket. Úplně se jim nevyhneme, jsou mezi nimi i přírodní prostředky, ale můžeme je hodně omezit! Koupila jsem si na nákup silnější brýle a čtu!!! Pokud je tam toho hodně, vrátím věc do regálu. Kdyby to dělalo víc lidí, pomalu by " chemické" potraviny z krámů vymizely.
Dále jsou typicky tyto testy uskutečňovány v množstvích chemikálií, které do sebe soudný člověk nemá šanci dostat, pracují dosti ošemetnými pravděpodobnostmi a hlavně jsou prováděny na jiných živočišných druzích s rozdílným metabolismem. To má často dost zásadní vliv. Třeba čokoláda je toxická pro psy a aspirin pro kočky, ale lidem nijak nevadí. Věřte mi, že kdyby tyto efekty byly jakkoliv průkazné, cyklamát už by byl dávno u nás jako přísada zakázaný.
Netvrdím, že je to kdo ví jaká lahůdka a měli byste se tím ládovat, ale tohle je primitivní vyvolávání strachu. Je to taky odfláklá novinářská práce.
(2. část) "Samostatně se cyklohexlamin používá jako přípravek proti hubení hmyzu či korozi a také při výrobě plastů." - Naprosto nesouvisející fakt, který má vyvolat pouze nějakou nechuť. Voda se používá na omývání mrtvol, splachování exkrementů a 99 % vrahů ji požilo 24 hodin před vraždou. Taky se zní vyrábí čaj. Je čaj kvůli tomu nebezpečný?
Ony provedené studie, které autorka pro jistotu vůbec necituje, aby nešly dohledat a konfrontovat většinou tvrdí trochu něco poněkud jiného, méně bombastického.
Článek je tendenční a jen těží ze strachu lidí z éček.
Rozeberme si to: Tvrzení "jedno z nejnebezpečnějších éček " - v článku není jakkoliv podloženo. Sama autorka tvrdí, že je v EU povoleno a že negativní účinky na lidech nejsou prokázané. Veškeré zdroje, které cituje jsou pán ze sdružení " Zdravá potravina", což je sdružení prosazující obchody s biopotravinami a jiné "bio" výrobky. Tedy stěží nezaujatý odborník. Na druhou stranu opačná strana zde prostor k vyjádření nedostala.
"Cyklamáty se vyrábí tak, že se do cyklohexlaminu přidá louh sodný či hydroxid vápenatý." - Ne, nevyrábí se tak. Paní redaktorka pouze opsala to, co vyčetla z české Wikipedie. Vyrábí se sulfonací cyklohexylaminu, což je jasné každému kdo se podívá na vzorce obou sloučenin a prošel střední školou.
(1. část)
Může mi někdo vysvětlit, proč se vůbec používá umělé sladidlo, které není sladké, ale spíš má takovou pachuť?
To, že cyklamát rakovinu nezpůsobuje sám, ale *jen* zesiluje účinek dalších karninogenů, kterým se člověk v moderním světě nevyhne, mě tedy moc neuklidnilo.
Nějak jsem to nezkoumal, ale myslím že to éčko zvyšuje sladkost toho ostatního. Funguje asi jako zesilovač sladkého. Trochu vařím a vím, že do sladkých jídel a pečiva se běžně přidává sůl, aby se zvýraznila sladkost. To že se dávají éčka všude je běžná praxe. Některým by to bez nich ani nechutnalo.