Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Speciality zpoza Nízkých Tater

Česko

Brynza, oštiepok, skopové, domácí nudle, hustá kapustnica nebo fazolačka a hlavně bramborové halušky zapíjené čerstvou žinčicí (kefírovitý nápoj z ovčího mléka). To jsou vynikající speciality typické pro kuchyni našich východních sousedů. Slovensko je malá země, ale místní jídla se liší kraj od kraje. Dnešní recepty budou z oblasti Horehronie zpoza Nízkých Tater.

Horehronský baraní perkelt „Ve větším hrnci dozlatova orestujeme najemno nasekané dvě velké cibule, posypeme sladkou paprikou a přidáme kostky z jednoho kila baraniny. Zprudka osmahneme, aby maso pustilo šťávu, okořeníme pepřem, kmínem, majoránkou a trochu osolíme. Poté směs zvolna dusíme na mírném ohni dokud maso nezměkne. Během dušení podléváme vodou a podle potřeby solíme.“ Šéfkuchař restaurace Alžbetka Janko Tvorek ze středoslovenského Brezna právě začal vařit guláš ze skopového masa – baraní perkelt. Na jižním Slovensku podle něj do guláše přidávají kousky rajčat s kapií a dochucují ho drcenou pálivou paprikou, novým kořením a vegetou.

Perkelt se podává s bramborami nebo chlebem. Tvorek ale doporučuje domácí nudle nazývané nokedle. „Jejich příprava je velice jednoduchá. Promícháme půl kila polohrubé mouky s vodou, jedním vajíčkem, trochou oleje a solí. Vzniklé těsto musí být hodně vláčné. Potom si kus těsta roztáhneme na prkénku a nožem ho nasekáme do horké osolené vody.“ Kousky těsta se vaří, dokud nevyplavou, pak se vyberou sítem a přelijí horkým máslem.

Podobně se dělají i halušky. Najemno nastrouhané syrové brambory smícháme s hrubou moukou tak, aby vzniklo vláčné těsto. To opět nasekáme do horké vody. Po uvaření vybereme a hodíme do nádoby s připravenou brynzou, kterou horké halušky roztaví. Pořádně promícháme a na závěr zalijeme trochou vody ze spodku hrnce, v níž se halušky vařily.

Halušky z Hradce Sehnat v Česku pravé slovenské speciality není přes sousedskou blízkost zrovna snadné. Pražáci mohou čerstvé mléčné výrobky přímo ze salaše koupit u obchodního domu Chodov v Praze 4. Hned vedle vchodu do hypermarketu najdou stálý stánek, kde se prodává žinčica, brynza a další typické slovenské delikatesy.

Slovenská jídla včetně skvělých halušek můžete ochutnat v restauraci Panonia v Hradci Králové na Gočárově třídě (www.restauracepanonia.cz). Útulný podnik s výbornou kuchyní provozují přímo Slováci, kteří dbají nejenom na kvalitu zdejších pokrmů, ale i na pitný režim hostů. V nabídce nechybí slovenské pivo, víno a samozřejmě pálenka.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...