Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

96 mrtvých na Hillsborough. Kdo může za ušlapání liverpoolských fanoušků?

Sport

  8:00
PRAHA - V dubnu uplyne třicet let od tragédie na anglickém stadionu Hillsborough, která stála život 96 obětí. Přičemž v té době by „už“ mohl být u konce proces s viníky celého neštěstí.

Tragédie na stadionu v Hillsborough. foto: thetimes.co.uk

Mourinho už odmítl tři kluby. ‚Potřebuju novou výzvu a zároveň mít radost‘

Semifinále FA Cupu mezi Nottinghamem Forest a Liverpoolem v roce 1989 se zapsalo do historie fotbalu krvavým písmem. 

Příznivci „Reds“, kterých mělo na zastaralý sheffieldský stadion Hillsborough přijet více než fanoušků soupeřů, nepochopitelně dostali menší tribunu, na kterou se nemohli vejít.

Fatální selhání měli na svědomí policisté i pořadatelé, pouštějící do ochozů stále další a další fanoušky, ačkoliv byla kapacita sektorů dávno překročena. 

Protože zápas už probíhal, chtěli nově příchozí také vidět na vlastní oči svůj milovaný celek a tlačili se na stojící před nimi. Jenže ti už neměli kam uhnout, jelikož před nimi byl jen pevný plot, oddělující hlediště od hrací plochy…

Smrt šestadevadesáti příznivců a zranění dalších 766 diváků na stadionu Hillsborough navždy změnila fotbalové prostředí na britských ostrovech.

V reakci na událost z 15. dubna 1989 se sedačkami pokryly i tribuny původně určeny k stání, odstraňovaly se kovové ploty a nebezpečná zábradlí. 

Fanoušci Liverpoolu během exhibičního utkání na počest obětí z Hillsborough.

Místo nich mají fandové před sebou volný výhled na hřiště, chuligánství se potlačilo přísnými tresty a dohledem pořadatelů.

Většího bezpečí bylo dosaženo, nicméně viníci tragédie stále unikali spravedlnosti a postihům. Policie se snažila zametat stopy za svými pochybeními a dlouho to vypadalo, že rodiny pozůstalých zůstanou bez morální satisfakce.

Až v roce 2012 byly výsledky prvního vyšetřování zrušeny, neboť se na veřejnosti objevily důkazy o ovlivňování společenského mínění ze strany policie, jež se za pomoci bulvárních médií chtěla z odpovědnosti vyvléct. 

Kupříkladu se snažila tvrdit, že fandové Liverpoolu byli opilí, ale utajovaná fakta ukazovala, že pro toto konstatování neměla policie žádné důkazy a naopak že policisté účelově měnili výpovědi, které by mohly mužům zákona uškodit.

Obžalováni jsou policisté i sekretář

Generální prokurátor Dominic Grieve tedy požádal o nové šetření, čemuž nejvyšší soud a tehdejší britská ministryně vnitra Theresa Mayová (dnešní premiérka Spojeného království) daly zelenou, a tak bylo zahájeno nové vyšetřování, které mělo za cíl pořádně objasnit okolnosti vedoucí k tragédii.

„Panuje tady velká víra, že spravedlnosti nebylo učiněno zadost, a je zjevné, že pro (prokurátorovu) žádost existují pádné důvody,“ uvedl jeden z členů nejvyššího soudu.

Ve světle kamer a blesků fotoaparátů se objevuje vedoucí superintendant David Duckenfield, který při pochybení policie v Sheffieldu velel a do své funkce byl povýšen jen devatenáct dnů před osudným utkáním. 

Letos mu je čtyřiasedmdesát a je obžalován ze zabití z nedbalosti.

Na počest obětí v Hillsborough nechali domácí organizátoři stejný počet prázdných sedadel

„Byl zodpovědný za velení v dané chvíli, k dispozici měl řadu kamer a obrazovek, které mu měly pomoci, ale nepodařilo se mu správně posoudit aktuální situaci,“ prohlásil prokurátor Richard Matthews. 

„Jeho pochybení překročilo vnímání toho, co bychom mohli vidět ‚jen‘ jako chybu nebo velkou chybu, ale mělo by na ně být nahlíženo jako na něco mimořádně špatného, a to v kontextu jemu známých rizik,“ dodal.

„Pan Duckenfield udělal to nejlepší, co za daných podmínek mohl. Chápu, je to přirozená reakce, že se hledá někdo, koho by se dalo za neštěstí obvinit. Ale soucit s trpícími nikdy nesmí být hlavním důvodem k odsouzení,“ míní naopak advokát bývalého policisty Benjamin Myers. 

„Můj klient nebyl vybaven žádnými zvláštními schopnostmi, aby předjímal věci, které nikdo jiný neudělal,“ dodal Myers.

Stejně tak u soudu stojí tehdejší bezpečnostní ředitel a sekretář Sheffieldu Wednesday Graham Mackrell, jenž je obžalován ze zanedbání bezpečnostních pravidel na Hillsborough. 

Jeho advokát řekl před porotou, že jako funkcionář měl jen velice málo společného s tragédií na stadionu, který byl navíc zkontrolován a schválen Fotbalovou asociací ještě předtím, než dnes devětašedesátiletý muž do klubu přišel.

„Standardy v roce 1989 byly naprosto jiné, než jsou dnes, a tehdy byla funkce bezpečnostního ředitele v klubech úplně nová, po nikom z nich se nevyžadovalo odborné vzdělání. A pan Mackrell neměl znalosti v oblastech bezpečnosti nebo zdravotní pomoci, jak je nezbytné v roce 2019,“ konstatoval Mackrellův právník Jason Beer.

Vzkazy na svíčkách před fotbalovýh klubem Liverpoolu.
Hillsborough po tragédii v roce 1996

Obžalováni jsou i další čtyři policisté, vesměs za zatajování nebo měnění důkazů.

Zahájení soudu minulé pondělí přihlížely na galerii dvě desítky členů rodin obětí, další sledovali hlavní líčení přes videopřenos. 

„To hledání pravdy pro nás bylo peklo na zemi,“ přiznala Margaret Aspinallová, jejíž osmnáctiletý syn během tragédie zahynul. 

„Pro mě to je teď začátek konce. Nikdo by si neměl nikdy projít tím, co rodiny obětí zažívaly během těch let, aby se dobraly spravedlivého procesu a zodpovědnosti pro viníky,“ uvedla.

Soud pokračuje i v těchto dnech, nicméně uzavření případu britská média odhadují na tři až čtyři měsíce.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...