Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Ani Gerrard, ani Suárez. Liverpool slavil titul až s Kloppovou bandou, oslavy nenarušil ani debakl

Fotbalisté Liverpoolu jsou po 30 letech mistry Anglie foto: Reuters

Liverpool - Předpokládalo se, že půjde o šlágr sezony, největší zápas Premier League. A nakonec z toho byl debakl. Manchester City vypráskal Liverpool 4:0. Jednoznačná záležitost, někteří by mohli říci ostuda. To by však onomu velkému duelu nesměli předcházet mistrovské oslavy Kloppovy bandy.
  5:00

Když na výsledkové tabuli svítilo skóre 4:0, mnozí se mohli podivovat. Při nahlédnutí do složení základních sestav Jürgen Klopp nevynechal jedinou oporu, Liverpool i přesto schytal od Manchesteru City výprask. Ten však ani zdaleka nezaclonil to, co se stalo před týdnem.

Fotbalisté Liverpoolu totiž minulý čtvrtek díky vítězství londýnské Chelsea nad Citizens oslavili s předstihem zisk mistrovského titulu.

Liverpool vyhrál po třiceti letech titul, fanoušci ho slavili před Anfieldem
Liverpool vyhrál po třiceti letech titul, fanoušci ho slavili před Anfieldem

Byla to neobyčejná jízda, kterou mohla zastavit jen podivná přestávka způsobená pandemií koronaviru. Ani covid-19 se však nezmohl na více než menší překážku. A tak si Liverpool jako obávaný Napoleon dokráčel pro velké vítězství. Takové, které město Beattles neoslavilo dlouhých třicet let.

Najdou se však i tací, kteří čekali ještě déle. Velkokluby jako Chelsea (50 let), Manchester City (44 let) nebo Tottenham (od roku 1961) čekali či čekají na mistrovské oslavy věčnost.

V Liverpoolu se však dočkali dříve.

Po sezonách, které napovídaly úspěchu, jim opět tečou slzy po tvářích. Těm se neubránil ani lodivod té veleúspěšné flotily. „Nemůžu mluvit, jsem ohromený. Nikdy by mě nenapadlo, že něco takového prožiju. Cítím úlevu, hrdost i štěstí. Mějte se dobře,“ vyprávěl do televizního vysílání dojatý Jürgen Klopp.

A byl to právě německý stratég, který se postavil do role strůjce úspěchu Reds. Na Anfield přikráčel jako pan Někdo, teď jej všichni liverpoolští vnímají spíše jako Boha. Klopp, který neobyčejně připomíná úspěšného slávistického kouče Jindřicha Trpišovského, a to ať vizáží či životním příběhem, nastartoval červenou mašinu k velkolepým úspěchům.

Svému mančaftu vtiskl herní tvář, které se později dočkalo označení Gegenpress. Fotbalisté v červeném vynikali především v práci bez míče. Takřka okamžitě po ztrátě přešli do napadání. A díky neuvěřitelné rychlosti ofenzivního tria ho dokonce dokázali přetavit v ohrožení branky.

Nejdříve ušatý pohár, pak až ten nejcennější

Pořádně to začalo před rokem. Reds ovládli věhlasnou Champions League. Tu renomovanou soutěž, kterou rok předtím ztratili v samotném finále.

A o rok později se fanoušci z Anfieldu dočkali dlouho vyhlíženého úspěchu.

Po dlouhých třiceti letech, během nichž anglický celek utratil více než 40 miliard korun za posily, vystřídal devět trenérů a nasadil 239 hráčů, se na severu Anglie dočkali.

Nebyli u toho Steven Gerrard, Robbie Fowler, Steve McManaman, Michael Owen, Jamie Carragher, Fernando Torres ani Luis Suárez.

Ti se možná zasloužili o stovky branek, triumf v Evropské lize, Lize mistrů i anglickém poháru. O to opravdové vítězství se však zasloužila až parta vytvořená Jürgenem Kloppem.

V bráně s Alissonem, v obraně s nejdražším stoperem planety Van Dijkem, v záložní řadě s kapitánem Hendersonem a v ofenzivě se zabijáckým trojlístkem Mané, Firmino, Salah…

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...