Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Legendární Baroš končí, nepřemluvil tělo. Od fotbalu si chce odpočinout, nějakou představu o budoucnosti má

Sport

  13:08
Ostrava - Fotbalista Milan Baroš po této sezoně ukončí v 38 letech aktivní kariéru. Kapitán Baníku, vítěz Ligy mistrů z roku 2005 a druhý nejlepší střelec v historii české reprezentace to dnes oznámil na tiskové konferenci v Ostravě. Důvodem jsou chronické zdravotní problémy, které ho v posledních měsících provázejí.

Nejlepší střelec mistrovství Evropy 2004, na němž s českou reprezentací došel do semifinále, měl v posledních sezonách opakované problémy s achilovkou a lýtkovým svalem. Ty mu znemožňovaly hrát i trénovat.

„Hlava by chtěla, ale tělo už řeklo stop. Ty zdravotní problémy se se mnou táhnou už dlouho a tělo nefunguje tak, jak jsem byl v kariéře zvyklý a jak bych to potřeboval. Hlavně achilovky mě bolí tak, že už nemůžu hrát ani trénovat,“ řekl Baroš, spolu s Vladimírem Šmicerem první český vítěz Ligy mistrů v barvách Liverpoolu.

David Lischka stínuje Milana Baroše.
Milan Baroš v souboji s navrátilcem Sivokem.

Odchovanec Baníku, který za něj v roce 2001 dostal od Liverpoolu přibližně 180 milionů korun, ještě odehraje poslední zápasy aktuální sezony. Pak si chce od fotbalu odpočinout. „Potřebuju si odpočinout, budu s rodinou a věcem nechám volný průběh. Nějaké nabídky i své představy, co bych chtěl dále dělat, mám, ale čas mě netlačí,“ řekl Baroš.

Rodák z Vigantic je s 41 góly po Janu Kollerovi druhým nejlepším střelcem české reprezentace. Zazářil hlavně na Euru 2004, kde byl s pěti brankami nejlepším střelcem turnaje. Z tehdejšího týmu tak po Barošově rozloučení zůstane ve vrcholovém fotbalu už jen jablonecký kapitán Tomáš Hübschman.

Rok poté vyhrál Baroš s Liverpoolem Ligu mistrů, pak působil také v Aston Ville, Portsmouthu, Lyonu, Galatasarayi Istanbul a Antalayasporu. V české lize vedle Baníku oblékal dres Liberce a Mladé Boleslavi, celkem v nejvyšší domácí soutěži odehrál 202 zápasů a dal 56 gólů. V reprezentaci sehrál 93 utkání a vstřelil 41 branek.

„Věděl jsem, že to jednou přijde. Měl jsem ty myšlenky už vloni v létě, ale pořád jsem to ještě nějak protahoval. Ale na podzim jsem byl už více zraněný než zdravý a pokračovalo to hned v zimní přípravě. Nějak to k tomu konci samospádem směřovalo. Než bych o tom přemýšlel, tak to k tomu tím zdravotním stavem dospělo,“ prohlásil Baroš.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!