Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Austrálie - Dánsko 1:0, vítězové postupují do osmifinále, po hodině rozhodl Leckie

Australan Mathew Leckie (vlevo) slaví branku proti Dánsku. foto: AP

Australští fotbalisté na mistrovství světa v Kataru senzačně prošli do osmifinále. Ve svém závěrečném vystoupení v základní skupině a v přímém souboji o postup porazili Dánsko 1:0. Po hodině hry rozhodl z brejku Leckie.
  16:50aktualizováno  17:55

Australanům k postupu mezi nejlepších šestnáct mohl stačit i bod, pokud by Tunisko v souběžně hraném utkání neporazilo Francii, už jistého osmifinalistu. Jenže africký tým zabral a obhájce trofeje, který nastoupil s devíti náhradníky, porazil. Proto potřebovala vítězství i Austrálie.

Proti Dánsku byl stav dlouho 0:0, po hodině hry se Australanům povedl brejk. Pravý záložník Leckie seběhl ze své strany přes šířku hřiště, ještě na své polovině dostal přihrávku a pádil na bránu. Na hranici pokutového území ho dostihl Maehle. Leckie mu dělal kličku a křižnou střelou překonal Schmeichela.

Bylo to právě v čas. Leckie skóroval jen dvě minuty poté, co se vedení ujalo i Tunisko. Ve zbývající půlhodině Australané už bránili a dělali to dobře.

Stereotypně útočící Dánové se do žádné vyložené šance nedostali. Jednu však nakonec málem měli.

V 70. minutě alžírský sudí odpískal penaltu po faulu na Dolberga. Ale na ní nedošlo, protože pomezní viděl ofsajd dánského útočníka, což potvrdilo i video.

Dánové byli v křeči. Stoper Andersen vracel přihrávku parťákovi Christensenovi, ale zpanikařil a poslal míč do autu.

Dánům nepomohl ani nedávný slávista Bah, který nastoupil do druhé půle. V ofenzívě se neprosadil, jeho vyhlášené centry nebyly kvalitní a kazil stejně jako ostatní. Dvě minuty před koncem se dostal k odraženému míči na pravé straně vápna, bez přípravy vypálil, ale hodně nepřesně.

Dánové museli vyhrát a touha na nich byla vidět od začátku. Do soupeře se zakousli, šli za vítězstvím, byli aktivní.

Hráči se nabízeli, spoustu toho oběhali. Útoky vedly především po křídlech. Několikrát se dostali do výhodné pozice, ale finální fáze a zakončení bylo tristní.

Australané byli chvílemi pod velkým tlakem. Vyhlíželi unaveně, nestíhali. Ale po půlhodině se ze sevření vymanili, hru vyrovnali a zlobili za pomoci rychlých kontrů.

Využívali nepřesností soupeře, který znervózněl. Jelikož se Dánové hnali za vítězstvím, nebyli tak obezřetní v defenzívě. Ani Australané si však ve vápně nepočínali správně. Přesto jednu situaci využili.

Australan Keanu Baccusse žene za míčem před Dánem Robertem Skovem.

Australané na světovém šampionátu prošli ze skupiny jen v roce 2006. A teď podruhé. Radost byla obrovská a zasloužená, ve skupině porazili oba konkurenty Dánsko i Tunisko, prohráli jen s Francií.

Dánové uhráli v Kataru jen bod s Tuniskem, jejich vystoupení je zklamáním. Přitom loni hráli semifinále evropského šampionátu.

S Australany se utkali i na minulém mistrovství světa a zápas skončil remízou 1:1. Ze skupiny tehdy postoupili spolu s Francií. Teď se role otočily.

Autoři: ,

Prodej bytu 2+1 Hradec Králové
Prodej bytu 2+1 Hradec Králové

třída SNP, Hradec Králové - Slezské Předměstí
3 900 000 Kč