Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Baroš se neprosadil, Čech vychytal další nulu

Sport

  11:03
PRAHA - Perný to byl ale fotbalový víkend. Ve španělské lize si zastřílela nezničitelná Barcelona, další drama zažili fanoušci konkurenčního Realu Madrid na Santiagu Bernabeau. Šlágr anglické Premier League překvapivě vyhrál oslabený Arsenal nad Manchesterem United. Petr Čech vychytal devátou nulu. A Milan Baroš zažil jedno z největších derby na světě – Fenerbahce hostilo jeho Galatasaray.

Hvězdy víkendu Samuel Eto´o z Barcelony (vlevo) a hráč Realu Madrid Gonzalo Higuaín. foto: AFP

Těžko vybírat, kde začít dnešní souhrn. Druhý listopadový víkend musel fotbalové fanoušky nadchnout. Kdo je nejvíce bavil. Nejspíše to bude již ohraná písnička, ale katalánská Barcelona. Ta si na Camp Nou pohrála s bezradným Valladolidem 6:0 a dala zapomenout na pohárovou blamáž s FC Basilej. Hosté se sice statečně bránili nájezdům domácí laviny, přesto marně. Fotbalisté "blaugranas" si dělali chvílemi na hřišti co chtěli. Vládci hřiště se stali Eto´o a Messi.

Prvně jmenovaný nekompromisně pálil, případně dorážel střely právě Messiho, který mu dva góly i nezištně připravil skvělými nahrávkami. Nutno podotknout, že vše oba stihli v prvním poločase. Ten Barca vyhrála 4:0, právě čtyřmi brankami nejlepšího střelce La Ligy Eto´a. Kamerunský ostrostřelec má za 10 zápasů na kontě již 13 vstřelených branek a dva více jak třígólové večery. Novinářská povinnost – Barcelona vyhrála 6:0 a v posledních osmi ligových zápasech nasázela 33 branek!

Druhým čtyřbrankovým střelcem sobotního večera se stal argentický mladík v dresu Realu Madrid Gonzalo Higuaín. Jeho střelecký koncert byl ovšem mnohem důležitější. Slavný madridský tým přestřílel Malagu až po boji 4:3, když musel více jak poločas hrát o deseti a třikrát vyrovnávat vedení soupeře.


Arsenal si vyšlápl na Manchestere United, Galatasaray nezvládlo derby, Serii A vede Inter

Sobotní odpoledne ovšem patřilo gigantické bitvě na Emirates Stadium. Do londýnského fotbalového chrámu přicestoval Manchester United. Dva nejúspěšnější ostrovní týmy posledních dvaceti let si to rozdali v přímém souboji o třetí místo. Krásnému fotbalu neuškodilo ani klasické anglické deštivé počasí. Domácí "gunners" dostal do vedení ve 22. minutě Samir Nasri. Tentýž hráč přidal tři minuty po změně druhý, jak se později ukázalo, také rozhodující gól. Hosté, přestože měli více gólových šancí především v prví půli, se již zmohli jen na snížení zásluhou mladičkého krajního beka Rafaela.


Premier League nadále vládne duo Chelsea-Liverpool. Prvně jmenovaný londýnský celek si poradil na "rybníku" v Ewood Parku s Blacburnem 2:0 zásluhou dvou tref Nicolase Anelky a stejného počtu světových zákroků Petra Čecha. Liverpool o den dříve díky dalšímu dvougólovému střelci Robbie Keanovi porazil 3:0 West Bromwich. Dobu obrození zažívá Tottenham – díky další výhře, tentokrát na hřišti Manchesteru City 2:1 se poprvé v sezóně dostal ze sestupových vod.


Jedno z největších a nejvyhecovanějších derby zápasů na světě má za sebou český goleador Milan Baroš. Tentokrát nezvykle na pozici pravého záložníka se v dresu Galatasaraye na hřišti Fenerbahce Istanbul gólově neprosadil. Hosté potvrdili, že se jim na hřišti úhlavního rivala nedaří a přestože vedli 1:0, nakonec padli 1:4. Baroš nakonec odehrál jen jeden poločas, nedostal se ke střele a vykoledoval si žlutou kartu.


V italské Serii A se podařilo zvítězit Interu Milán a Juventusu Turín. Pokud milujete statistiky, vězte, že mezi jmény střelců Juve na hřišti Chieva samozřejmě nechybí ani hrdina města posledních týdnů Alessandro del Piero. Po týdnu přišel o vedení v tabulce AC Milán. Ancelottiho svěřenci jej po remíze 1:1 v Lecce předali jen o pár kanceláří dál do rukou Mourinha a spol. Interu k prvnímu místu v tabulce pomohla výhra 1:0 nad Udinese.


Z ďábelského tempa v tomto týdnu fotbalisté uberou, většina soutěží má volno až do dalšího víkendu, vyjma Itálie, Anglie a Francie, kde se hrají poháry.

Autoři: