Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Seminář trenérů za téměř milion se nikdy neměl uskutečnit. Policie popisuje Berbrovo tunelování českého fotbalu

Roman Berbr. foto: ČTK

Původní zpráva
PRAHA/PLZEŇ - Ohnuté zápasy, podplacení rozhodčí i hráči, úplatky předávané u sídla Fotbalové asociace ČR. To je jen výčet střípků, jež popsala policie v souvislosti se zadržením místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Jak ale Lidovky.cz zjistily, z policejního obvinění vyplývá, že jej detektivové viní i ze zpronevěry téměř milionu korun.
  5:00

Berbr rezignoval. Výkonný výbor FAČR odvolal z funkce i členy komise rozhodčích, konec Damkové se nepotvrdil

Výčet trestných činů, kvůli kterým v pátek padla v nejspíš největší kauze českého fotbalu v jeho novodobé historii celkem dvacítka obvinění, se netýká jen údajné korupce spojené s ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů druhé a třetí nejvyšší soutěže v Česku. 

Úzká skupinka lidí okolo místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra dle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) měla mít i nezákonné příjmy. Detektivové se domnívají, že Berbr s dalšími osobami tunelovali peníze Plzeňského krajského fotbalového svazu (PKFS), kterému předsedal.

„Tato trestná činnost spočívala ve vyvádění veřejných finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu prostřednictvím účelově vytvořených fiktivních faktur za služby a zboží, které nebyly ve skutečnosti provedeny,“ uvedli detektivové v obvinění Berbra, jehož kopii Lidovky.cz získaly.

Berbr v tom údajně nebyl sám, dle policie mu sekundovali sportovní ředitel FC Slavoj Vyšehrad Roman Rogoz a dále pak Michal Káník a Tomáš Grímm. Tato čtveřice skončila o víkendu ve vazbě, aby neovlivňovala svědky.

Policejní akce na Vyšehradě.
Vyšetřovatelé schraňují důkazy na stadionu Slavoj Vyšehrad.

Detektivové zmonitorovali například Berbrův hovor z konce února, kdy se s dalšími členy skupiny měl domlouvat na vytvoření faktur, jež však dle policie neměly mít reálné plnění. Ještě týž den Grímm, který je fotbalovým rozhodčím a zároveň podílníkem firmy 100čes Group, vystavil tři faktury za celkem 850 tisíc korun. Co bylo jádrem plnění? Semináře mládežnických trenérů.

Jenže Rogozovi se podle policistů nezdála cena dostatečně odůvodněná a požadoval její rozepsání. A to se stalo. „Takto upravenou fakturu zaslal v příloze Tomáš Grímm e-mailem téhož dne Michalu Káníkovi. V textu faktury byla doplněna cena za stravování a ubytování pro 38 lidí, pronájem sálu, videotechniku a lektory. Jako odběratel uvedených služeb a zboží byl na fakturách uveden Plzeňský krajský fotbalový svaz,“ uvádí policejní obvinění.

Za plichtu se úplatky vracely. Podívejte se do fotbalového podsvětí, policie zmapovala devět cinklých zápasů

Faktury Rogoz následně předal Berbrovi, který slíbil, že je po drobné úpravě proplatí. K proplacení došlo počátkem března, ačkoli dle policie Berbr „věděl, že takové plnění nebylo nikdy realizované“.

Peníze se pak měly dál rozdělit mezi čtveřici obviněných. „Takto získané neoprávněné finanční prostředky si uvedená skupina přesně nezjištěným poměrem rozdělila, kdy Roman Berbr dne 16. března v 11.14 na čerpací stanici MOL u Horoměřic osobně převzal od Romana Rogoze část takto nelegálně získaných finančních prostředků v přesně nezjištěné výši,“ zaznamenali vyšetřovatelé. Ve výsledku podle nich způsobila organizovaná skupina plzeňskému krajskému svazu více než třičtvrtěmilionovou škodu.

Šlo o vliv ve fotbale

Hlavním motivem trestné činnosti bylo dle policie to, aby si Berbr a jeho spojenci udrželi ve fotbalovém prostředí vliv. Zmínění jej demonstrovali během devíti zápasů druhé a třetí nejvyšší fotbalové soutěže v Česku, většinu z nich měli zmanipulovat pomocí podplacených rozhodčích, jak v pondělí upozornily Lidovky.cz. A když ani to nestačilo, neváhali oslovit samotné fotbalisty.

Spadla klec. Šedá eminence českého fotbalu Berbr míří do vazby, s ním i další vlivný funkcionář Rogoz

V policejním slangu byl motiv popsán takto: „Roman Berbr jako místopředseda Výkonného výboru FAČR a předseda Výkonného výboru PKFS úmyslně překročil svoji pravomoc vyplývající mu z titulu své funkce a podílel se na činnosti organizované zločinecké skupiny tím, že za účelem prosazování svých mocenských a ekonomických zájmů ovlivňoval ze své dominantní pozice ve fotbalovém prostředí nasazování rozhodčích na jednotlivá utkání Fortuna: Národní fotbalové ligy a Fortuna: České fotbalové ligy, které dle stanov FAČR přísluší pouze Komisi rozhodčích FAČR a Řídící komisi pro Čechy, a to za účelem ovlivnění výsledků popsaných fotbalových utkání prostřednictvím vybraných loajálních rozhodčích.“

Pokyny k manipulaci zápasů dle policie probíhaly v tomto formátu: Berbr zařizoval oslovování sudích přes Rogoze a dále pak Káníka. Někdy to však fungovalo i z druhé strany. „Kdy jednotliví rozhodčí bezprostředně Romana Berbra informovali o výsledcích zájmových fotbalových zápasů. Podle aktuálních potřeb organizované zločinecké skupiny Roman Berbr i sám dohlížel na jednotlivé fotbalové rozhodčí,“ zaznamenali detektivové NCOZ.

Berbrův obhájce v neděli uvedl, že jeho klient obvinění odmítl. Předseda FAČR Martin Malík na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že svaz pošle do Plzně kontrolu zaměřenou na hospodaření tamní organizace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!