Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Spadla klec. Šedá eminence českého fotbalu Berbr míří do vazby, s ním i další vlivný funkcionář Rogoz

Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z obviněných v kauze ovlivňování fotbalových zápasů. Soud tento den rozhodne o tom, zda čtveřici obviněných pošle do vazby. Zbylých 15 zadržených už policisté propustili na svobodu. Mezi obviněnými je údajně i místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr. foto: ČTK

Aktualizováno
Místopředsedu fotbalové asociace Romana Berbra i sportovního ředitele druholigového Vyšehradu Romana Rogoze poslal Obvodní soud pro Prahu 6 v souvislosti s ovlivňováním výsledků fotbalových zápasů do vazby. Informuje o tom Česká televize. Podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové existuje důvodná obava, že by mohli mařit další průběh vyšetřování působením na svědky a pokračovat v trestné činnosti.
  14:12aktualizováno  14:41

Obvodní soud pro Prahu 6 v neděli rozhoduje v aktuální korupční fotbalové kauze o čtyřech návrzích na vzetí do vazby. Jedním z nich je Berbr.

„V případě jejich ponechání na svobodě hrozí důvodná obava, že by mohli mařit vyšetřování případným ovlivňováním dosud nevyslechnutých svědků a dále v trestné činnosti, pro kterou jsou stíháni, pokračovat,“ řekla v sobotu šéfka vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová agentuře ČTK.

Dalšími, kterým vazba hrozí, jsou kromě Berbra a Rogoze podle zjištění serveru Seznamzpravy.cz bývalý fotbalista a exšéf strakonického klubu Michal Káník a také rozhodčí Tomáš Grimm, který má blízko k Viktorii Plzeň.

Tisková mluvčí soudu Zuzana Barochová na dotaz Lidovky.cz konkrétní jména nepotvrdila s tím, že jednání soudu oficiálně ještě probíhá.

České televizi potvrdil vazbu pro místopředsedu Berbra jeho právník

Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z...
Jedním z obviněných je i sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz...

Kriminalisté v pátek na několika místech republiky provedli razii. Byli i v budově fotbalové asociace na Strahově nebo v sídle Slavoje Vyšehrad, kde úřaduje jeden z obviněných, bývalý manažer Příbrami nebo Českých Budějovic Rogoz.

Případem se zabývá expozitura v Ústí nad Labem a dozoruje ji Vrchní státní zastupitelství v Praze. Podle státní zástupkyně Daniely Bartíkové je trestní řízení vedeno v souvislosti s činností organizované zločinecké skupiny, jež měla údajně ovlivňovat výsledky fotbalových zápasů. Mělo se jednat o duely v nižších soutěžích, nikoli v první lize.

Obvinění jsou stíháni z trestných činů zpronevěry, podplácení a přijetí úplatku. Šestnáct z dvaceti obviněných bude policie dále vyšetřovat na svobodě, zbývajícím čtyřem navrhla vazbu. 

Fotbalová asociace reagovala prostřednictvím mluvčího Michala Jurmana v pátek s tím, že s policejním složkám poskytuje maximální součinnost. Předseda Michal Malík by se k celé věci měl vyjádřit v pondělí.

Je otázkou, co vazba místopředsedy Berbra pro vedení největšího a nejdůležitějšího sportu u nás bude znamenat.

Když policie před třemi lety poslala do vazby tehdejšího šéfa fotbalu Miroslava Peltu kvůli obvinění z ovlivňování státních dotací pro sport, měsíc poté na svůj post ve vedení FAČR rezignoval. Vzdá se nyní svého místa i Berbr?

Bývalý rozhodčí je místopředsedou FAČR od roku 2013. V té době se provalilo, že za bývalého režimu byl příslušníkem kontrarozvědky StB. Je považován za šedou eminenci, která řídí zákulisí českého fotbalu.

Několikrát čelil obvinění z korupce, poprvé už v roce 1995. Když ještě pracoval coby sudí, měl si říct o úplatek Bohemians Praha, obvinění mu ale prokázáno nebylo.

Už v pozici delegáta tehdejšího Českomoravského fotbalového svazu byl také součástí známé velké korupční aféry o devět let později. Do éteru se dostal odposlech jeho hovoru s vítkovickým obchodním ředitelem Radomírem Hruboněm, jenž spolu s žižkovským manažerem Ivanem Horníkem dostali nejvyšší tresty.

U disciplinární komise však v té době Berbr trest nedostal.

Ve fotbalovém prostředí si postupně získal větší a větší vliv, je mocným funkcionářem, nechává si říkat Náčelník.

Jedním z obviněných je i sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz.

S tvrzením o Berbrových údajných mafiánských praktikách vystoupil v roce 2015 rozhodčí Libor Kovařík, který následně ukončil kariéru sudího. Ke kritice se poté přidal Tomáš Kovařík a někteří další rozhodčí, na což Berbr a jeho partnerka, bývalá šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková reagovali sérií žalob.

Tomáš Kovařík v rozhovoru pro Deník Sport uvedl, že Berbr arbitry ovládá a ovlivňuje. Místopředseda FAČR a Damková na Kovaříka podali žalobu, avšak omluvu si nevymohli.

Neuspěli ani ve sporu s dalším bývalým rozhodčím Antonínem Kordulou. Ten v médiích naznačil, že sudí neřídila Damková, ale její partner Berbr, byť k tomu neměl kompetence.