Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V sídle českého fotbalu zasahuje policie, vyšetřuje ovlivňování zápasů. Detektivové obvinili Berbra

Sport

  11:34aktualizováno  13:36
Policie od pátečního rána zasahuje v sídle Fotbalové asociace ČR. Podle informací serveru Lidovky.cz už detektivové obvinili i jejího místopředsedu Romana Berbra. Šéfka Vrchní státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová uvedla, že v případu jde o ovlivňování zápasů a je zadrženo 19 lidí.

Informaci o zásahu potvrdil i mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Kriminalisté od dnešního dne provádějí na několika místech České republiky úkony trestního řízení, které souvisejí s českým fotbalovým prostředím,“ napsal serveru Lidovky.cz Jaroslav Ibehej, mluvčí útvaru, který se zabývá i případy systémové korupce. 

Jedním z obviněných je i sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz...
Policejní zásah v sídle FAČR.

Na korupci ve fotbale v tichosti měsíce pracoval tým osmi detektivů NCOZ. „Dnes zasahuje na dvě stě policistů v terénu. Dělá se na tom ale skoro dva roky,“ popsal rozsah případu důvěryhodný zdroj redakce. Podle něj se policejní zásah odehrává také v Plzni.

Berbr má vypnutý telefon. Policie zasahuje také u sudích, podle informací serveru Lidovky.cz jsou mezi nimi Michal Káník či Petr Klupák. „Co vím, tak jdou po Romanovi a rozhodčích. Byli na Strahově a v Plzni. Nevím, že by se to týkalo nějakého klubu,“ řekl pro Lidovky.cz zdroj z fotbalového prostředí.

Cinklé zápasy

Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Jeho šéfka Lenka Bradáčová popsala, o jak rozsáhlou kauzu se jedná. „V případu je 20 obviněných a devatenáct zadržených. V tuto chvíli nebudeme ale specifikovat místa zásahu. Stále probíhají úkony,“ řekla pro Lidovky.cz Bradáčová.

A doplnila, že šlo o „cinklé“ rozhodování zápasů. „Mohu obecně říci, že jde o korupční trestné činy, které souvisejí s ovlivňováním fotbalových zápasů. Patří mezi ně podplácení a přijetí úplatku. Mezi obviněnými je skupina, která se měla korupčních trestných činů dopouštět ve prospěch organizované zločinecké skupiny,“ doplnila Bradáčová.

Celá skupina podle zdrojů serveru Lidovky.cz ovlivňovala za úplatu desítky zápasů v 2. a 3. lize. Díky skrytému odposlechu a sledování podezřelých detektivové zjistili, že za ovlivněný zápas hlavní sudí vždy údajně inkasoval úplatek. „Bylo to sto tisíc korun za zápas,“ doplnil důvěryhodný zdroj redakce.

Nápadně to připomíná sedm let starý případ okolo fotbalového činovníka Romana Rogoze. V něm měl za „cinklý“ zápas mezi Příbramí a Českými Budějovicemi nabídnou Rogoz úplatek Michalu Kleslovi ve výši 50 tisíc korun. Případ vyšuměl, protože klíčový svědek u soudu otočil a rozhodl nevypovídat, aby si sám nepřivodil trestní stíhání. Zmíněný zápas tehdy kritizoval i Karel Poborský, šéf budějovického týmu, který tehdy prohrál. Uvedl, že jednoho z jeho hráčů se pokusil někdo ovlivnit. Mělo jít o pokažený centr nebo faul.

Právě Rogoz, sportovní ředitel FC Slavoje Vyšehrad, patří mezi obviněné. S policií a soudy měl v minulosti problémy kvůli výše zmíněnému zápasu, tehdy byl obžalován jako manažer FK Příbram, porušení zákona se mu před soudy neprokázalo. Patří nicméně mezi blízké spolupracovníky Romana Berbra.

Profil Romana Berbra (66)

Datum a místo narození: 23. června 1954, Nýřany

Vzdělání: středoškolské

Funkcionářská kariéra: dlouholetý předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu, člen výkonného výboru FAČR (od 2011), místopředseda FAČR (od 2013)

Rodina: ženatý s bývalou fotbalovou rozhodčí a současnou funkcionářkou Dagmar Damkovou

Ostatní: bývalý mezinárodní rozhodčí, nyní kontroverzní funkcionář, který je považován za jednoho z nejmocnějších lidí českého fotbalu; vlastní rovněž několik firem; v 70. letech pracoval jako řidič u plzeňské dopravní policie, byl též příslušníkem kontrarozvědky StB; po ukončení rozhodcovské kariéry v roce 2000 působil jako delegát i člen komisí sudích; jeho jméno bylo v minulosti zmiňováno v několika korupčních aférách, ale potrestán nikdy nebyl; postupně si vybudoval velký vliv, jeho oponenti mu vyčítají mafiánské praktiky; na několik kritiků Berbr s Damkovou podali žaloby, většina z nich byla zamítnuta.

Autor:

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč