Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bereme pakatel. Dokud nám nepřidáte, nebudeme hrát, říkají stávkující španělské fotbalistky

Sport

  5:00
PRAHA - Více než dvě stě fotbalistek hrajících nejvyšší španělskou soutěž stávkuje za vyšší mzdy. Po vzoru amerických fotbalistek, který žádají po tamním svazu srovnání platových podmínek s muži, i ony touží vydělávat stejně jako jejich mužští kolegové.

ilustrační snímek foto: Reuters

Revoluce ve fotbale? Ve Finsku budou pobírat fotbalistky stejné peníze jako muži

Po neúspěšném jednání se španělským fotbalovým svazem (RFEF) se více než 200 hráček ze 16 prvoligových klubů (93 procent všech ligových hráček) rozhodlo vstoupit v sobotu 16. listopadu na dobu neurčitou do stávky.

Zatímco kluby jsou ochotné zavést pro hráčky novou minimální roční mzdu 16 tisíc euro (asi 416 tisíc korun), hráčské odbory na říjnovém jednání v Madridu požadovaly mzdu 20 tisíc eur (asi 520 tisíc korun).

Hráčky chtějí profesionální smlouvu, která by upravovala pracovní podmínky, minimální mzdu a opatření pro případ mateřství. I kvůli tomu nebyl odehrán ani jeden z osmi naplánovaných víkendových duelů.

Například tým UDG Tenerife na klubovém webu vydal prohlášení o „respektování práva hráček na podporu stávky“, v němž mluví o tom, že stávkují kvůli příštím generacím španělských fotbalistek.

Španělské reprezentantky Ainhoa Tirapuová z Bilbaa nebo Silvia Meseguerová z Atlética Madrid zase vytvořily dokument, v němž uvádějí, že bojují za bývalé i současné hráčky, ale i za ty, které jednoho dne budou na jejich místě.

Fotbalistky Finska se radují ze vstřelené branky.
Fotbalistky Liverpoolu na americké přípravném turné.

Španělky tak navázaly na dřívější boje o rovnoprávnost reprezentantek USA, Dánska, Irska nebo Nigérie. Ve Finsku hráčky dokonce dosáhly srovnání odměn s mužskými reprezentanty.

Vůbec poprvé se však stávkuje na klubové úrovni, nejde tedy jen o španělské hráčky. Klubům tak hrozí sankce od UEFA například v podobě zákazu účasti v evropských pohárech.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!