Pondělí 27. května 2024, svátek má Valdemar
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Berger jde do Sparty

Sport

  12:26
PRAHA - Čtyřiatřicetiletý fotbalista Patrik Berger přestoupil do Sparty Praha, kde podepsal dvouletou smlouvu. O návratu bývalého reprezentanta, který strávil posledních třináct sezon v zahraničí, informovalo vedení klubu za přítomnosti hráče.

Patrik Berger si při otevírání nového Edenu znovu oblékl sešívaný dres. foto: ČTK

Za přítomnosti svého agenta Pavla Pasky podepsal na Letné dvouletou smlouvu. Vedení Sparty sice ještě definitivně nedotáhlo angažování nového trenéra Vítězslava Lavičky, přesto také budoucí letenský kouč se už podílel na příchodu první velké letní posily.

O příchodu trenéra bude klub informovat nejspíše už po víkendu, až fotbalový svaz definitivně potvrdí jeho uvolnění od reprezentační jednadvacítky, kde by Lavičku mohl nahradit Jiří Kotrba.

Berger se na Letnou vrátí po sedmnácti letech. Ještě v juniorském věku ho přetáhla konkurenční Slavia, poté hrál rok v Dortmundu a od roku 1996 v Premier League. Nejvíce toho nahrál během sedmiletého působení v Liverpoolu, se kterým vyhrál i Pohár UEFA,  působil také v Portsmouthu, Stoke City a naposledy v Aston Ville.

O návratu vicemistra Evropy z roku 1996 do vlasti se spekuluje už několik měsíců. Ale dosud se spíše předpokládalo, že zamíří do Slavie Praha, odkud se vydal před lety do světa. Spekulovalo se, že Berger vyslyší volání svého velkého kamaráda Vladimíra Šmicera, který hned při své první sezoně po návratu získal mistrovský titul.

Berger stačil před svým odchodem do zahraničí nastoupit k 90 domácích prvoligovým zápasům, v nichž nastřílel 24 branek. V bundeslize odehrál 27 utkání a dal čtyři góly. Nejbohatší je jeho bilance v Premier League, ze které odešel s vizitkou 229 utkání a 38 branek.

V národním týmu nastupoval Berger od roku 1993, naposledy reprezentoval v srpnu 2001 při výhře 5:0 proti Korejské republice. V českém dresu nastřílel 18 branek.

Autor:

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...