Sobota 15. června 2024, svátek má Vít
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Ostuda českého fotbalu. Pohár končil bitkou fanoušků, zasáhli těžkooděnci

Sport

  20:47aktualizováno  22:54
Místo vítězného křepčení s pohárem hromadná bitka fanoušků. Ostuda, ze které se bude český fotbal dlouho vzpamatovávat. Finále poháru na plzeňském stadionu ve Štruncových sadech skončilo fiaskem. Fotbalisté prchali do bezpečí, protože chuligáni se prali přímo na hřišti. Rozhánět je musely stovky policejních těžkooděnců.

Je to pořadatelské selhání.

Před sparťanskými sektory stála v posledních minutách zápasu, který ve Štruncových sadech po napínavém průběhu plynul právě k vítězství hostů z Prahy, armáda pořadatelů ve svítivých vestách a hlasatel na stadionu prosil všechny, ať po závěrečném hvizdu zůstanou na svých místech.

Jenže: na protější straně před plzeňským kotlem pořadatelé v dostatečném počtu nepochopitelně scházeli. Proč?

Domácí příznivci nejdřív po závěrečném hvizdu i přes porážku odpálili slavnostní ohňostroj, což působilo bizarně. Pak je nenapadlo nic lepšího, než hromadně vtrhnout na hrací plochu...

Je s podivem, že jim v tom nikdo nezabránil.

Zástupci plzeňského realizačního týmu včetně několika fotbalistů se sice snažili vlastní příznivce umravnit a gesty vrátit zpátky, ale neměli šanci. A když po padesátimetrovém pochodu desítky domácích fanousků překročily i půlící čáru a neohroženě pokračovaly dál, zpoza druhé brány se naopak vyvalil dav rozezlených sparťanů.

Ne, tohle nemohlo dopadnout dobře.

„S hráči jsme se na konci určitě necítili bezpečně,“ oklepal se trenér Sparty Brian Priske. „Víc bych to však komentovat nechtěl, protože to je spíš na vás novinářích, abyste zjistili, co a proč se vlastně stalo.“

Bitka na trávníku mezi fanoušky Plzně a Sparty po konci českého poháru.
Fotbaloví fanoušci proti policistům. Konflikt po finále českého poháru mezi...
Policejní hradba před sparťanskou tribunou po závěru českého poháru v Plzni.
Konflikt mezi fanoušky Plzně a Sparty po konci finále českého poháru.

Fotbalisté prchali do bezpečí, takže o bezprostřední emoce přišli. Medailový ceremoniál museli organizátoři o několik minut odložit. „Byla to kaňka,“ souhlasil i poražený kapitán Lukáš Hejda.

Fotbalová asociace České republiky (FAČR), pořadatel Mol Cupu včetně finálového utkání, k nechutnému dění tři hodiny po zápase uvedla: „Věnovali jsme maximální úsilí tomu, aby bylo finále skutečným vyvrcholením domácího poháru. Představitelé asociace se v minulých týdnech opakovaně sešli se zástupci fanoušků, bezpečnostními manažery i dalšími funkcionáři obou klubů, a společně se snažili nastavit taková opatření, která přispějí k hladkému průběhu finále i slavnostnímu ceremoniálu po zápase.“

Nastalých událostí asociace dle vlastního prohlášení lituje.

„Chtěli jsme se vyhnout nedůstojným obrázkům, které v českém fotbale vidět nechceme.“

Ale stal se přesný opak...

Policejní těžkooděnci, kteří tentokrát před koncem zápasu nenapochodovali ke hřišti jako před pěti dny v Mladé Boleslavi, kde Sparta slavila obhajobu titulu, přiběhli až ve chvíli, kdy začaly létat pěsti a spoustu fanoušků už bylo v sobě.

Některé z nich policisté vzápětí drželi v poutech. Přesto se zanedlouho z plzeňské tribuny směrem ke sparťanům ozývalo provokativní: „Pojďte na pole, vy ku..., pojďte na pole!“

„S ohledem na skutečnost, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmů na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmů vstoupit na hrací plochu,“ uvedla pro ČTK krajská policejní mluvčí Pavla Burešová.

Mimochodem, už v neděli se Sparta s Plzní potkají znovu, tentokrát v posledním ligovém kole na pražské Letné.

V době, kdy se mluví o zřetelném fanouškovském boomu, působí celé středeční dění pro celý český fotbal jako hodně tvrdá facka. Rána. Ostuda. Malér. Zkrátka reputační problém jako hrom.

„Ukázalo se, že snaha o kultivaci fanouškovského prostředí musí pokračovat,“ zní z asociace.

Vždyť divoké pozápasové scény narušily třeba i studio České televize, které bylo poblíž sparťanských sektorů. Během přímého přenosu do něj přilétly dvě plastové židle, ta druhá dokonce zasáhla experty Maria Holka s Václavem Procházkou.

Co bude dál?

V průběhu posledních pár dnů je to druhá velká kauza, která se v souvislosti se zásahem policie na fotbale v Česku řeší. Začátkem týdne přece ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) vyzval k důkladnému prošetření postupu těžkooděnců v závěru zmiňovaného titulového utkání Sparty v Mladé Boleslavi. Někteří policisté použili proti fanouškům slzný sprej.

Rakušan zároveň hodlá svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech.

Po středě k tomu bude mít o důvod víc.

Fanouškovské incidenty ve finále českého poháru

Loni se finále poháru hrálo mezi Spartou a Slavií v Praze na Letné a organizace byla perfektní. Chválili ji všichni. To v minulosti se po rozhodujících zápasech druhé největší české soutěže řešily spíš maléry.

Před dvěma lety na Slovácku, které porazilo na svém hřišti Spartu, byli středem pozornosti policejní těžkooděnci a vedle nich nervózní, vztekle štěkající psi. Finále provázela netradiční kulisa, která ovlivnila i závěr zápasu. Dvacet minut před koncem na plochu napochodovali policisté. Obsadili místa za postranními čarami a hleděli vstříc fanouškům na tribunách. Snažili se zabránit tomu, aby po konci utkání kdokoli z diváků vběhl na trávník. Rozhodčí Szikszay dokonce musel zápas přerušit, protože statní vlčáci ohrožovali hráče, rozcvičující se náhradníky i osazenstvo laviček.

Nedůstojné kulisy pohárového finále mezi Slováckem a Spartou, ke hřišti během...
Policejní těžkooděnci a jejich vzteklí psi přímo u postranní čáry hřiště....

Podobné scény se odehrávaly také před třemi lety v Olomouci, kde finále poháru hrála Slavia proti Baníku. Když se slávisté po výhře 2:0 běželi radovat k vlastním fanouškům, museli se prodírat i přes kordon policejních těžkooděnců. Ti také po závěrečném hvizdu napochodovali na hřiště na žádost pořadatele, tedy fotbalové asociace. Podle oficiálního zápisu pak fanoušci ostravského Baníku několik minut po utkání slovně i fyzicky napadli tým videorozhodčích, kteří odcházeli ze stanoviště VAR k automobilu.

Policejní těžkooděnci na trávníku olomouckého stadionu po finále fotbalového...

V letech 2020 a 2021 se finále uskutečnila kvůli koronavirové pandemii před omezeným počtem diváků.

Předtím se řešil například skandál v roce 2018, kdy fanoušci Slavie a Jablonce poničili při finále v Mladé Boleslavi vybavení stadionu. Také tehdy 20 minut před koncem preventivně nakráčeli za postranní lajny těžkooděnci. O rok dřív pořadatelské služba v Olomouci nedokázala zabránit při utkání Opavy se Zlínem jednomu z diváků v proniknutí na hrací plochu.

V roce 2013 příznivci Mladé Boleslavi a Jablonce demolovali zařízení stadionu v Chomutově a při finále následujícího ročníku v Praze měli policisté plno práce, aby udrželi v Edenu fanoušky Sparty pronikající na plochu po výhře nad Plzní po penaltách.

Potyčky fanoušků po skončení finále Ondrášovka Cupu.

Největší incident se odehrál před 13 lety v Jihlavě, kdy došlo už během zápasu ke střetům olomouckých a mladoboleslavských fanoušků. Oba tábory navíc po závěrečném penaltovém rozstřelu vtrhly na hřiště a spustila se hromadná rvačka. Situaci se snažila vyřešit pořadatelská služba, diváky ale zahnali až těžkooděnci, kteří vběhli na trávník zhruba pět minut po propuknutí chaosu.

V roce 2006 během vypjatého duelu Sparty s Ostravou bylo při potyčkách zraněno několik diváků i policistů. Stejní soupeři se střetli i o dva roky dřív na Strahově, kdy policejní těžkooděnci zabránili konfliktům nástupem k tribunám čtvrthodinu před koncem. Celkem 14 zraněných si vyžádaly potyčky fanoušků Ratíškovic s policisty během finále v roce 2000 proti Liberci.

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...