Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Brána Poháru UEFA se otevírá

Sport

  15:10
Praha - Fotbalisté Liberce a Brna se chystají na klíčový zápas sezony, který úspěšnějšímu týmu ze vzájemné bitvy může zajistit vstupenku do pohárové Evropy. Vítěz středečního duelu se totiž ve finále Poháru ČMFS pravděpodobně utká se Spartou, která v domácí odvetě zřejmě jen stěží ztratí svůj náskok z prvního utkání s druholigovými Bohemians Praha. A protože Sparta v lize neskončí hůře než druhá a představí se v předkole Ligy mistrů, Liberec nebo Brno tak bez ohledu na výsledek finále naskočí do Poháru UEFA.

Brněnský Došek(vlevo) se raduje z gólu do branky Sparty v 28. kole ligy. Třeba si to zopakuje ve finále Poháru. foto: ČTK

Liberec kvůli špatnému podzimu v ligové soutěži už dávno ztratil šanci na zajištění pohárových příček, proto na jaře upírá veškerou pozornost k úspěchu v poháru. Například v nedělním ligovém klání s Českými Budějovicemi odpočívaly všechny opory ze základní sestavy. "Snad se to ve středu nemine s účinkem. Odveta s Brnem je pro nás vlastně vrcholem sezony," řekl trenér Ladislav Škorpil, který už před osmi lety Liberec k pohárovému triumfu dovedl.

Liberec má semifinálovou partii rozehranou lépe než jeho soupeř z Brna. Severočeši si totiž před týdnem z jihomoravské metropole odvezli nadějnou remízu 2:2. Bezbranková remíza nebo výsledek 1:1 tak do finále posune  Slovan, kterému bude i v odvetě chybět zraněná brankářská jednička Zlámal. Nejistý je start záložníků Papouška a Frejlacha. Brno na rozdíl od Liberce bojuje o úspěch na dvou frontách. Svěřenci kouče Petra Uličného mají v nohách těžkou nedělní bitvu na Spartě, ale výhra 2:0 Brňany hodně povzbudila a udržela je ve hře o třetí místo, rovněž zaručující start v Poháru UEFA. Cenné vítězství ale hosté zaplatili zraněním klíčových opor Trousila a Polácha a především start prvně jmenovaného stopera a kapitána mužstva je výrazně ohrožený. Brno navíc v Liberci musí nejméně jednou skórovat, aby se udrželo ve hře o finále. "My jsme ale na jaře dokázali vyhrát v Teplicích, Mladé Boleslavi, na Spartě. Tak proč bychom se o něco podobného nepokusili i v Liberci,"
uvedl Uličný.

Pro Spartu má být duel s Bohemians náplastí na nepovedený nedělní duel s Brnem. Porážka 0:2 týmu kouče Michala Bílka hodně zkomplikovala cestu za obhajobou titulu, pozornost navíc zbytečným vyloučením už v první minutě znovu vzbudil obránce Tomáš Řepka. Ten si dnes vyslechne trest od disciplinární komise a ve středu určitě nenastoupí. I bez něj si ale Letenští odvetu s lídrem druhé ligy Bohemians nehodlají zkomplikovat, navíc jim nahrává výhra 1:0 z prvního utkání. "Doma bychom mírný náskok rádi rychle rozmnožili a znovu postoupili do finále," přál si Bílek, který neplánuje velké změny v sestavě. Vedle Řepky nemůže nastoupit dlouhodobě zraněný Kúdela, zdravotní neduhy trápily v minulých dnech Doška s Huškem. Hosté vyhlašují, že na Letné i přes úvodní porážku nechtějí být jenom odevzdanými sparingpartnery. "Zápas pro nás bude svátkem, ale my máme svoji tvář, kterou na Spartě nechceme ztratit. Ještě domácí chceme pozlobit," podotkl kouč Luboš Urban. Tomu bude chybět klíčový záložník David Zoubek, vyloučený v sobotním druholigovém duelu s Krčí.

Program semifinálových odvet (7. května):
17:00 Sparta Praha - Bohemians Praha (první zápas 1:0),
20:00 Slovan Liberec - 1. FC Brno (první zápas 2:2).

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...