Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Brankáře Chapecoense, který zemřel při letecké tragédii, zvolili v Brazílii hráčem roku

Sport

  10:24
SAO PAULO - Brankář brazilského klubu Chapecoense Danilo, jenž zahynul při listopadovém leteckém neštěstí, byl fanoušky posmrtně zvolen nejlepším fotbalistou Brazílie za letošní rok. Jednatřicetiletý gólman získal v internetové anketě 48 procent hlasů.

Brankář brazilského klubu Chapecoense Danilo. foto: Reprofoto

Danilo vychytal Chapecoense v semifinále Jihoamerického poháru senzační postup, k finálovému duelu do Medellínu proti Atléticu Nacional už ale brazilský klub nedorazil. Letadlo, na jehož palubě byli hráči, funkcionáři a novináři, se na konci listopadu zřítilo v Kolumbii. Na palubě zahynulo 71 osob, šest lidí včetně tří fotbalistů havárii přežilo.

Ocenění převzala Danilovým jménem při slavnostním ceremoniálu jeho matka Ilaides Padilhaová. „Jménem Chapecoense chci všem poděkovat za přízeň a požádat o modlitbu. Ať jsou příští bojovníci, kteří přijdou do Chapecoense, stejní jako ti, kteří tam zůstali,“ prohlásila.

V novinářské části ankety kralovali hráči mistrovského Palmeiras. Do ideální jedenáctky se jich dostalo sedm, trenérem roku byl zvolen Cuca a útočník Gabriel Jesus, jenž má namířeno do Manchesteru City, získal cenu pro hráče roku.

Autor: