Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Podprůměrný brazilský herec a samurajský zářez, píší Chorvaté o penaltě

Sport

  12:08
SAO PAULO/PRAHA - Japonský rozhodčí nás okradl. V tomto duchu se nesou reakce v chorvatských médiích po penaltě, kterou v 70. minutě asijský sudí odpískal v zahajovacím střetnutí fotbalového šampionátu ve prospěch Brazilců.

Socha Ježíše tyčící se nad Rio de Janeirem dostala hlavu japonského rozhodčího. Tak reagovali na čtvrteční křivdu v záhřebském deníku Sportske novosti. foto: sportske.jutarnji.hr

"Loupež, krádež, neuvěřitelná a neodpustitelná chyba japonského sudího, který se postavil na stranu pětinásobných mistrů světa a rozhodl o vítězi. Po takovém epilogu velkého dramatu, v němž Japonec zaryl samurajský meč do chorvatského srdce, už zbytek zápasu ztratil smysl," píše záhřebský Jutarni list.

"Těžko říct, jestli Brazilci mohou být po takovém vítězství šťastní, protože když se takhle krade při premiéře šampionátu, kterou viděly dvě miliardy lidí, jaké to teprve bude při reprízách," klade si otázku deník a celou situaci, kdy Fred faul "zahrál jako podprůměrný herec", označuje za "prvotřídní svinstvo ze strany rozhodčího".

Hluboko pod hranicí slušnosti

Podle listu by se zřejmě slušelo už teď blahopřát Brazilcům k šestému titulu. "Odpusťte mi rozhořčení," omlouvá se autor a naopak vyzvedává výkon chorvatského týmu, který "zahrál skvěle a nebýt vymyšlené penalty, měl by víc než velkou šanci na nerozhodný výsledek."

V podobném duchu vidí rozhodující situaci zápasu záhřebský list Dnevnik. "Nejspravedlivější by byla remíza. Neymar dal dva góly, ale hlavní postavou zápasu byl japonský sudí Yuschi Nishimura, samozřejmě v negativním smyslu. Protože odpískat takovou penaltu, navíc v tak důležitém zápase, to je opravdu hluboko pod hranicí slušnosti," píše Dnevnik, ale tím nekončí.

Rozhodčí píská penaltu, Brazilec Fred se usmívá a Chorvaté nemohou uvěřit.

"Japonec po celou dobu nadržoval Brazilcům, to se mohlo vidět i z vrtulníku. Dalo se to čekat, ale že nás takhle poškodí, to nečekal nikdo. Byl to zkrátka zářez," nebere si servítky Dnevnik.

Tohle by nespolkl ani sudí ze třetí ligy

Splitský deník Slobodna Dalmacija rovněž nenechal na japonském rozhodčím nitku suchou. "Chorvatští hráči se po tak skvěle rozehraném zápase s nespravedlivým rozuzlením musí cítit bídně, Fredův pád by nespolkl rozhodčí ani ve třetí lize, natož na mistrovství světa. Brazilce zachránil Neymar, ale nebyl sám - trestuhodným výkonem mu pomohl muž s píšťalkou."

Jutarnji list cituje brankáře Stipe Pletikosu. "Neymarovu penaltu jsem málem měl, ale bohužel... Prohráli jsme nezaslouženě, až na drobné chybičky jsme všichni plnili úkoly trenéra a téměř nám to vyšlo. Život jde ale dál, jsou před námi další dva zápasy. Přes ně vede cesta do dalšího kola," pravil.

Nišimuru kritizuje celý svět

Výkon japonského sudího Jušči Nišimura kritizují nejen poražení Chorvati, ale i novináři z jiných zemí. Píšou o darované penaltě a velké krádeži. Dokonce i brazilský tisk připouští, že sudí domácím pomohl.

"Japonský anděl, skandální penalta, která nebyla," napsal Correiro Braziliense a i jiné listy naznačují, že úspěšnému vstupu brazilského týmu do turnaje pomohl sudí. "Arigato (japonsky děkuji)! Zasloužená výhra, ale..." napsal O Globo.

Trenéři o penaltě

"Sudí je ten, který musí rozhodnout. A on viděl penaltu. Já jsem se na ten moment díval snad desetkrát a myslím si, že to byla penalta."
Luiz Felipe Scolari, trenér Brazílie

"Jestli tohle byla penalta, tak potom už nehrajeme fotbal, ale basketbal."
Niko Kovač, trenér Chorvatska

Brazilský kouč Luiz Felipe Scolari

Trenér Chorvatska Niko Kovač

V sousední Argentině byli novináři pochopitelně ostřejší. "Nestydíte se? Měli jste nás varovat předem, že budete postupovat s takovouhle pomocí," zlobil se novinář z listu Olé. Britské The Times se spokojily stručným konstatováním: "Neymar a rozhodčí zachránili Brazílii před blamáží." Španělská Marca napsala, že penalta byla dárkem a že Brazilci otočili zápas díky pomoci rozhodčího. "Brazilci oslavují Neymara, ale vyhráli jen díky darované penaltě," soudí italský Tuttosport a Corriere dello Sport dodal: "Brazílie vyhrála díky krádeži, zápas rozhodl japonský sudí." Nizozemský De Telegraaf označil penaltu za směšnou.

Japonci na sociálních sítích se za svého krajana omlouvají. "Doufám, že nás kvůli němu Chorvati nepřestanou mít rádi," napsala na twitteru populární zpěvačka Hikaru Utadaová. Oblíbeným tématem na webech se staly upravené fotografie Nišimury v brazilském dresu.

Autoři: ,