Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Chtěl přivést trenéra Jarolíma a ředitele Nezmara. Tvrdík to však Šimáněmu zamítl

Sport

  10:30
PRAHA - Pravá ruka neví, co dělá levá. Přesně tento systém řízení fungoval dosud ve fotbalové Slavii. Přesto měl Jiří Šimáně ve Slavii menšinový podíl (méně než 40 % akcií), stal se předsedou představenstva. Jenže klub fakticky vedl zástupce majoritního vlastníka CEFC China Jaroslav Tvrdík. A kvůli sporu, kam se má klub ubírat, proto Šimáně v čele vedení klubu skončil.

Jedna ruka nevěděla, co dělá pravá. To je případ dvojvlády ve Slavii v podání Jiří Šimáně (vlevo) a Jaroslav Tvrdík. foto: ČTK

Neshodl se s Číňany. Šimáně rezignoval na post předsedy představenstva Slavie

Patří mezi jedny z mála miliardářů v Česku, navíc je odmala velkým slávistou, proto jméno úspěšného podnikatele v čele klubu vyvolávalo ve fanoušcích sešívaných naději, že Slavii vyléčí.

Šimáněho však před vstupem na pozici šéfa představenstva varovala jeho rodina, aby do klubu vstupoval, natož aby se stal jejím šéfem.

„Z pohledu mé rodiny totiž i pouhý krok tímto směrem znamená nenávratné poškození jména,“ uvedl Šimáně po svém podzimním příchodu do klubu.

Prezident fotbalové Slavie Jiří Šimáně vystoupil 11. února v Praze na tiskové...
Trenér Slavie Dušan Uhrin (vlevo) a prezident klubu Jiří Šimáně.

Šimáněho nevaroval ani fakt, že majoritní vlastníci chtějí do klubu nalít velké peníze, což potvrdili rozsáhlými zimními nákupy a plánovaným nákupem stadionu v Edenu.

Šimáně chtěl klub stabilizovat, vydělat na odchodu největších hvězd Milana Škody a Jaromíra Zmrhala, kdežto Číňané chtěli udělat ze Slavie velkoklub. Neprošel mu ani příchod odchovance Tomáše Pekharta.

„Ve Slavii je guláš, pravá ruka neví, co dělá levá. Dokonce netuší, co se chystá,“ popsal dění ve vedení Slavie jeden z fotbalových agentů.

Uhrin je nejbližší rok neodvolatelný

Navenek pak prorůstaly spory o obsazení sportovního úseku. Šimáněmu se nezdál trenér Dušan Uhrin a sportovní ředitel Josef Jinoch.

Na lavičku chtěl přivést strůjce největších úspěchů Slavie Karla Jarolíma, případně tvůrce nedávného libereckého úspěšného tažení - kouče Jaroslava Šilhavého a ředitele Jana Nezmara.

Miliardář Šimáně opustil vedení fotbalové Slavie. Prý nechce dávat další peníze

Tím však tvrdě narazil na šéfa dozorčí rady a faktického šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka. Ten to sám potvrdil v jednom ze svých tweetů.

„Dušan Uhrin je nejbližší rok neodvolatelný a dostane k práci vše, co potřebuje. Slavia musí mít špičkové zázemí a vlastní stadion. Naše vize platí,“ napsal minulý týden.

„Nejde o žádný bianko šek, ale legitimní právo trenéra na přiměřený čas na vybudování špičkového týmu,“ doplnil v dalším tweetu.

„Moje pozice šéfa nebyla respektována“

Když pak Šimáně v pondělí odpoledne ohlásil rezignaci na post předsedy představenstva, Tvrdík potvrdil, že jedním z důvodů je právě Uhrinovo setrvání na pozici trenéra.

„Rezignaci jsem našel v 15 hodin v mailu. Uvedeny jsou dva důvody, jedním z nich je potvrzení Dušana Uhrina,“ přiznal Tvrdík.

Číňané propojí Slavii s Edenem. Pachuť podezřelých transakcí zůstává

Sám Šimáně navíc v oficiálním prohlášení uvedl, že odstoupil kvůli tomu, že neměl takové pravomoci, jaké jako šéf klubu očekával.

„Za situace, kdy nesu největší odpovědnost za klub a moje pozice není plně respektována, jsem se nemohl rozhodnout jinak. Také rozdílné názory na řízení a úlohu klubového managementu sehrály v mém rozhodnutí zásadní roli.“

Šimáněmu navíc nepomohly ani zvěsti, že CEFC chce v budoucnu přiblížit akcionářskou strukturu Slavie té, do níž čínský vlastník vstoupil při transakci spojené se stadionem Eden.

Šimáně se stal loutkou pro fanoušky

To by znamenalo, že by Šimáněho stejně jednou nahradil v roli šéfa klubu plánovaný šéf stadionu v Edenu, jeho minoritní vlastník Karel Pražák, někdejší manažer v PPF.

Celé uvedení minoritního vlastníka klubu do pozice šéfa Slavie se tak zdá být skvěle provedeným marketingovým krokem CEFC.

Čínští vlastníci totiž potřebovali při vzniku nové Slavie získat na stranu fanoušky, což se jím s důvěryhodným Šimáněm podařilo na jedničku.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...