Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Den splnění snů? Mladíky čeká finále ME se Španěly

Sport

  14:24
PRAHA - Stačí zvládnout poslední krok – a tihle zázrační mladíci se zapíšou do historie českého fotbalu. Jako druhý mládežnický výběr, kterému se kdy povedlo usednout na evropský trůn. Až večer v Bukurešti rozehrají finále mistrovství Evropy devatenáctiletých, bude to pro ně možná životní šance. Šance sáhnout na vrchol.

Česko - Srbsko (Přikryl slaví gól). foto: www.uefa.com

Česká devatenáctka pod režií trenéra Jaroslava Hřebíka udivuje zábavnou hrou a dosavadní neporazitelností. Ale teď jí stojí v cestě Španělsko – nejtěžší možná překážka. "Španělé jsou jednoznačným favoritem, o tom nemá cenu spekulovat," ví kouč Hřebík. "To ovšem neznamená, že teď z naší strany necítím odhodlání," dodal. Vždyť na turnaji postupně smetli už v základní skupině domácí Rumunsko, Irsko i Řecko. V semifinále si pak poradili 4:2 se Srby.

I o síle španělského soka napovídají výsledky – v bitvě o finále deklasoval Irsko 5:0. Španělsko poslední roky vládne fotbalovému světu ve všech věkových kategoriích. Možná pamatujete – třeba před měsícem získalo titul na jednadvacítkách. Právě tahle kategorie získala pro Česko před devíti lety premiérové a zatím jediné evropské zlato. Na generaci Petra Čecha, Milana Baroše či Tomáše Hübschmana teď touží navázat i Hřebíkova parta.

Parta, která nenašla přemožitele už v devíti soutěžních zápasech po sobě, baví pohlednými gólovými akcemi a získává stále větší obdiv fotbalových expertů. "Kdo nás zastaví?!" skandovala v pátek lvíčata v euforii po zdařilém semifinále. Ale "přežijí" sérii i se Španěly? Pravda, i ti jsou k poražení. Loni to ve finále dokázali předvést mladíci z Francie, jenže o to větší motivací teď míčoví kouzelníci z Pyrenejského poloostrova žijí. Bude to především velký test české obrany.

Španělé během šampionátu dali ve třech ze čtyř soubojů minimálně čtyři góly a tabulku střelců vede Álvaro Morata z Realu Madrid před Čechem Tomášem Přikrylem, který se trefil dohromady třikrát. "Uděláme všechno pro to, abychom španělský útok zastavili," tvrdí kapitán Jakub Brabec. "Rozhodně ale nechceme jen bránit, chceme si to pořádně užít." Finále evropského mistrovství se nehraje každý rok. Třeba bude skutečně mít zlatou tečku...

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...