Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Do divadel a kin diváci mohou, na fotbal ne. LFA nerozumí novým vládním opatřením

Fanoušci Slavie foto: Slavia Fans

Praha - Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální soutěže, nechápe, proč na venkovní sportovní utkání kvůli koronavirové pandemii nesmějí v omezeném počtu diváci, zatímco do divadel mohou. Fotbalová asociace ČR (FAČR) organizující zápasy od třetích lig níže včetně domácího poháru je ráda, že amatérské soutěže budou pokračovat.
  18:05

Vláda od pondělí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi vyhlásí nouzový stav, který zasáhne i sport. Profesionální a organizované soutěže sice mohou pokračovat, ale budou se smět konat pouze bez diváků. Naproti tomu divadla a kina mohou hrát až pro 500 lidí.

Hráči Slavie se radují ze čtvrtého gólu, který dal Tomáš Holeš (třetí zprava).
Dušan Svoboda, předseda LFA.

Pro profesionální fotbalové zápasy v současnosti platí od minulého týdne zpřísněný maximální počet 2000 fanoušků na stadionu, v tomto režimu se ještě odehraje nadcházející kolo první a druhé ligy. 

Od začátku září mohla být hlediště na několik dnů zaplněna více než z poloviny, pokud kluby dokázaly splnit požadované rozdělení do sektorů.

Sportuje se dál, ale od pondělí bez diváků. Nová opatření by měla platit dva týdny

„Jsme si vědomi mimořádnosti a závažnosti aktuální situace, všichni sledujeme čísla pozitivně testovaných osob v posledních týdnech. Současně však stále nerozumím rozdílu mezi účastí omezeného počtu diváků na fotbalovém stadionu v otevřeném prostředí a sledování divadelního představení v uzavřených budovách,“ uvedl v tiskové zprávě předseda LFA Dušan Svoboda. 

LFA bude v nejbližších dnech na půdě Ligového výboru situaci probírat a řešit vnitřní opatření. „Stejně jako dosud i nadále jsme připraveni na konstruktivní debatu na půdě Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví. Zároveň bych velmi ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy na fotbalovém stadionu například ve srovnání s účastí na divadelním představení, abychom měli případně možnost zavést další preventivní opatření a umožnili našim fanouškům alespoň omezenou možnost návštěvy fotbalových utkání,“ doplnil Svoboda.

FAČR ocenila, že nadále mohou pokračovat amatérské soutěže, které řídí. „FAČR vzala na vědomí rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, včetně té části, která se věnuje výjimce pro amatérské soutěže organizované asociací. Vedení FAČR v tomto kontextu především kvituje práce Národní sportovní agentury a ministerstva zdravotnictví, které vyslyšely společně veškeré argumenty asociace pro zachování běhu amatérských soutěží,“ uvedl v nahrávce pro média tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

„Amatérské soutěže totiž vnímáme jako mimo jiné důležité i z pohledu zachování zdravého životního stylu a jakési základní zdravotní prevence sportovně aktivních občanů. Ceníme si tedy v tomto směru proaktivního a pragmatického přístupu Národní sportovní agentury i ministerstva zdravotnictví,“ dodal Jurman.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...