Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dva titáni vládnou. Proč fotbalisté Slavie a Plzně hrají svou vlastní ligu

Hráči Slavie se radují z gólu, uporstřed je střelec Nicolae Stanciu. foto: ČTK

Praha - Drbal se na hlavě a pohled raději zabodl hluboko do země, aby nemusel sledovat, jak jeho tým dostává pátý gól. „Kluci byli na hřišti jako mumie,“ řekl jablonecký kouč Petr Rada po zápase v Edenu. Boleslavský trenér Jozef Weber zase hodnocení debaklu v Plzni začal slovy: „Čím méně toho teď řeknu, tím to bude lepší.“
  13:15

Kotal poprvé zvítězil se Spartou: Musíme zase vyhrát, ve druhém poločase to přišlo

Jablonec a Mladá Boleslav nejsou fotbaloví otloukánci, ale týmy s pohárovými ambicemi. Nejsou zvyklé jezdit domů s ostudou. Jenže teď se ještě nad nimi usadili dva suveréni, kteří se rozhodli, že si zahrají vlastní soutěž.

Už jste slyšeli o impozantních výkonech ve 26. kole?

Slavia – Jablonec 5:0.

Plzeň – Mladá Boleslav 7:1.

Hráči Plzně se radují z gólu.
Tomáš Holeš se odvděčil Jindřichu Trpišovskému za důvěru v sestavě vstřelenou...

Také vám to zní spíš jako hokejové výsledky než skóre zápasů mezi českou fotbalovou elitou?

Po dlouhé a neplánované zastávce vyjely první dva týmy z boxů vytuněné a nažhavené. Daly si jedno kolečko na zahřátí a pak sešláply plyn k podlaze. Víkend názorně ukázal, že ostatním odskočily na jiný level. Ale proč?
MF DNES nabízí pět důvodů.

1. Osobnosti na lavičkách

Jednomu se přezdívá český Klopp, druhému slovenský Guardiola. Ačkoli ta přirovnání mohou znít lacině, něco na nich bude.

Jindřich Trpišovský a Adrián Guľa skutečně vyčnívají a není náhoda, že zrovna jejich týmy se přetahují o titul.

Oba jsou fotbaloví maniaci, kteří po nástupu do nového prostředí neztráceli ani minutu a hned začali do týmů pumpovat své představy. Trpišovský už Slavii k obrazu svému dávno přetvořil, Guľovi stačil necelý půlrok v Plzni, aby se zdánlivě nedostižnému lídrovi ligy přiblížil.

Plzeň pod jeho vedením rychle stáhla 16bodové podzimní manko na polovinu, vyhrála šest zápasů ze šesti a vypilovala i umělecký dojem: Slavii dotáhla v počtu nastřílených gólů, oba týmy se zastavily na čísle 54. Což je zásluha trenérů, kterým nestačí zápas za stavu 3:0 jen v klidu dohrát a ušetřit síly.
„To by přece bylo proti přirozenosti, kdyby chlapci ubrali. Všichni hrají o své fleky, o svou budoucnost,“ líčil Guľa po sobotním koncertu 7:1.

Slavia i Plzeň chtějí soupeře přejet, vystrašit, zadupat do země. A pobavit fanoušky – bez ohledu na to, že nesedí na stadionu, ale jsou „jen“ přilepení u obrazovek.

2. Našli se lídři

Gólman Kolář vychytal rekordní 18. ligovou nulu, tolik jich během jedné sezony nezvládl ani Petr Čech. Záložník Stanciu, od kterého se na podzim čekalo mnohem víc, podruhé v řadě zahrál excelentně a Jablonec pomohl sejmout gólem a dvěma nahrávkami. A útočník Tecl, také často kritizovaný, na hrotu dře za dva a neustálým pohybem nutí soupeře k faulům a chybám. Zdá se, že Slavii už nemusí trápit ztráta tahouna Součka, protože našla jiné lídry.

To platí i pro Plzeň: Guľa vtloukl sebevědomí do záložníka Čermáka, který se mu naposledy odvděčil perfektním hattrickem: pravačka, levačka, hlavička! Probudil vadnoucího útočníka Beauguela, nastartoval křídlo Kayambu a nebojí se dát prostor náhradníkům.

3. Využitá pauza

Dva a půl měsíce bez ostrého zápasu? Těsně předtím, než vyvrcholí sezona? Vypadá to jako pohroma, ale fotbaloví lídři ji překlopili ve výhodu. Trpišovský a spol. třeba během pauzy připravili krajního obránce Holeše na klíčovou roli ve středu zálohy, Guľovi se pro změnu hodilo, že stačil tým lépe poznat a přesvědčit ho o svých představách.

4. a 5. Pohoda & Ambice

Dvě docela obyčejná slova, která podtrhávají, jakou pozici si Slavia s Plzní vytvořily už během podzimu – a zároveň jaké mají cíle do budoucna. Oba kluby vědí, že s luxusním náskokem se daleko lépe snášejí dílčí krize, které tu a tam přijdou.

A s výhledem do nadějných časů se zase jednodušeji hledá pozitivní motivace a důvody k tvrdé práci. Ve hře je Liga mistrů, z ní plynoucí stamiliony, kredit, zážitky a osobní prestiž. Taková Sparta zažila Ligu mistrů naposledy v roce 2005 a nejspíš už dávno zapomněla, jak se oni bojuje. V neděli si ale konečně užila trochu radosti: po mizerné první půli se kousla, porazila Karvinou 4:1 a posunula se na šesté místo.