Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Experti: Češi nemají důvod poklekávat. Současný formát Eura je až neregulérní, pomáhá hostitelům

Experti LN a Lidovky.cz před Eurem: Kuka, Siegl, Jarošík, Šmicer, Vízek a Panenka. foto: Lidovky.cz

Doporučujeme
PRAHA - ANKETA Dnešním odpolednem startuje pro české fotbalisty letošní Euro, když se v Hampden Parku v Glasgow utkají s domácím výběrem Skotska. Už teď je jasné, že před duelem, který má výkon v 15:00 hodin (podrobná on-line reportáž na Lidovky.cz/sport) ani jedna z reprezentací nepoklekne. Také na toto téma se Lidovky.cz zeptaly šestice bývalých reprezentantů – Antonína Panenky, Ladislava Vízka, Horsta Siegla, Pavla Kuky, Vladimíra Šmicera a Jiřího Jarošíka.
  5:00

Anketní otázky:

1. Jak vidíte šance českého týmu na letošním Euro?

2. Kdo z českého týmu může coby individualita zaujmout?

3. Kdo je největším favoritem celého turnaje?

4. Co říkáte na koncept celoevropského Eura?

5. Co si myslíte o poklekávání před zápasy na podporu boje proti rasismu?

Antonín Panenka (72 let, reprezentační bilance 59 zápasů, 17 gólů, mistr Evropy 1976, bronz z ME 1980)

1. Všichni víme, že skupina je poměrně dost těžká, Anglie a Chorvatsko jsou favority, Skoti budou nepříjemní pro každého, pokud bychom jakýmkoliv způsobem postoupili ze skupiny, tak to bude úspěch. A v play-off už je to o momentální formě. Tam už se dá na jeden zápas porazit kdokoliv. Přál bych týmu postup ze skupiny.

2. Já osobně se těším na Adama Hložka, pokud teda dostane šanci. Jestli potvrdí předpoklady, že na to má i na té nejvyšší úrovni.

Experti LN a Lidovky.cz před Eurem: Kuka, Siegl, Jarošík, Šmicer, Vízek a...
Antonín Panenka

3. Favoritů je několik, všechno země, kde mají kvalitní soutěže, takže Anglie, Německo, Francie, Itálie, Španělsko a Portugalsko. Hodně kvalitní výkon předvedli proti nám Italové, neprohráli skoro 30 duelů, hodně dlouho už nedostali gól, takže pro mě jsou černí koně turnaje. A daleko se mohou dostat také Belgičané.

Antonín Panenka

4. Na můj vkus je tam strašně moc týmu, 24 zemí je hrozné číslo, postoupil tam skoro každý druhý, asi zvítězila komerce nad sportovním hlediskem. Zároveň si ale myslím, že kvůli tomu cestování a všem možným omezením budou mít výhodu domácí výběry, kteří budou mít v zádech také fanoušky. Já osobně bych byl pro to, aby se snížil počet týmů a pak, aby se hrálo maximálně ve dvou sousedských zemích.

5. Pořád se říká, že politika do sportu nepatří, s čímž já souhlasím, takže něco podobného by se mělo řešit jinde než na fotbalových trávnících.

Ladislav Vízek (66 let, reprezentační bilance 55 zápasů, 13 branek, olympijský vítěz 1980, bronz z ME 1980)

1. Znovu to musím říct, neuhnu od toho názoru. Kde se bere ten optimismus, kdy řada expertů vidí naše mužstvo v postupu a možná ještě dál? Nechápu, kde se to bere. To mužstvo není silnější než skotské, už vůbec není silnější než anglické, nebo chorvatské. Budu strašně rád za každý bod, protože vím, že jsme postoupili ze skupiny jen tak tak. Nevyhrát šťastně doma nad Anglií, tak jsme nepostoupili. Raději budu zdrženlivý a příjemně překvapený než opačně. Upřímně šance na Euru nevidím tak úplně růžové.

2. Jsme hodně týmové mužstvo, Souček je hvězda, je skvělý na obou stranách hřiště, ale přece jen náš tým je hodně o týmovosti. Souček by neměl být ten, kdo rozhoduje zápasy, to by mělo být na Schickovi, ke kterému vzhlížíme, ale zatím ještě ambice do něj vložené nepotvrdil.

Ladislav Vízek.

3. Klasika, mluví se hodně o Francii, která opravdu bude hodně dobrá, Belgie má skvělý ročník, nesmíme zapomenout na to mladé mužstvo Anglie, a největší sranda by byla, kdyby to zase vyhráli Němci. To už by nebylo možné. Někdo z těchto týmů to být může. Možná ještě Itálie, kterou vnímám jako černý tým turnaje.

4. Je to paskvil. Nahraje to těm, kteří nebudou cestovat, když jste den před zápasem v letadle, jsou kluci, kteří se bojí létat, teď přiletí, trénink a hned zápas, to není úplně ideální příprava, nemáte prostor se zklidnit a zkoncentrovat. Také proto se dle mého smaže rozdíl mezi námi a Skoty. Neregulérní je silné slovo, ale určitě to bude svědčit těm, kteří nebudou muset cestovat. Ale na druhou stranu, hlavně, že se hraje, protože jsme všichni na fotbal hladoví.

5. To se mě ani neptejte. My se ničeho nedopustili, tak doufám, že nebudeme poklekávat. Je to divné, pitomé, v Anglii je to jiné než u nás. My do toho spadli tak nějak nešťastně kvůli Kúdelovi, ale i tak je to divné. Proč by se mělo klekat, na světě se dějí daleko horší věci. Je to hloupé a politické gesto a UEFA by to měla zakázat.

Horst Siegl (52 let, reprezentační bilance 23 zápasů, 7 branek, 3. místo na Konfederačním poháru FIFA 1997)

1. Je to hodně těžká skupina s ohledem na to, kde se hraje, na druhou stranu máme hodně mladý a perspektivní tým. Myslím, že máme šanci postoupit, kvalifikace byla vcelku hodně dobrá, takže věřím v postup ze skupiny. Máme velmi dobře poskládaný tým, možná je trošku problém v obraně, ve stoperské dvojici, kde bude chybět Kúdela. Ale jinak je ten tým vyvážený, kvalitní.

2. Může vyletět kdokoliv, třeba i někdo ze Slavie, ale já hodně nadějí vkládám do Hložka. Chválím ho celé dva roky, co je vidět na domácí scéně. Ale je otázka, na které pozici bude případně hrát, protože jedničkou na pozici středního útočníka je Schick a Hložek dle mého na křídlo nepatří. Ale uvidíme, vždycky platí, že pozornost poutají ti, kteří dávají góly, takže Schick, Krmenčík, Hložek...

Horst Síegl.

3. Jsem na to zvědavý, stačí si vzpomenout na poslední hokejový šampionát. Každopádně klasickým turnajovým mužstvem jsou Němci, kteří vždy dojdou hodně daleko, pak je tam Belgie, těžko předjímat, kdo to ale nakonec bude. Každý fanoušek i expert má nějakého svého favorita. A myslím, že předně bychom měli fandit našim.

4. Mně se to nelíbí, jsem toho velkým odpůrcem. Vždycky se mohli potkávat fanoušci ve městě, kde se hraje, je jedno, zda vyhrajete, nebo ne, ale žijete tím, řešíte to společně, s táborem příznivců soupeře. Do toho létání v den zápasu, což je strašně ošidné. Bez velkého odpočinku jdete rovnou na zápas, na druhou stranu se vracíte do svého prostředí, ale celkově to vnímám jako neregulérní.

5. To jde totálně mimo mě. Absolutně nechápu, proč bych měl kvůli něčemu poklekávat, ostatně už proti tomu brojí i sami někteří hráči tmavé pleti. Jsem jednoznačně proti. Líbilo se mi gesto Slavie, stejně jako reprezentace letos na jaře. Jsem jednoznačně proti tomu.

Pavel Kuka (52 let, reprezentační bilance 63 zápasů, 22 branek, vicemistr Evropy 1996)

1. Musíme hlavně zvládnout první utkání, porazit Skotsko a dle toho se uvidí dál. Myslím, že postoupit se dá. A v případné play-off to už je na momentálně formě, stát se může cokoliv, často je to i trochu o štěstí.

2. Máme ve výborné formě tři, čtyři hráče, takže ti. Souček hraje výborně v Premier League, Patrik Schick střílí góly v bundeslize, Adam Hložek střílí branky jak na běžícím pásu, Vladimír Coufal nabral v Anglii také parádní formu. Pokud k tomu přidáme týmovost, klidně se tady může zrodit velký úspěch.

3. Může to být samozřejmě Itálie, která se prezentuje velmi dobře, Německo je tradičně turnajové mužstvo, největší favorit pak je pro mě Francie. Co se týče Belgie, jsou to výborní fotbalisté, ale nepůsobí na mě jednotně, jako mužstvo, které by mohlo dojít daleko. Mohou překvapit, ale úplně jim nevěřím.

Pavel Kuka.

4. Mně se to vůbec nelíbí, turnaj tím ztrácí identitu, to propojení fanoušků všem zainteresovaných týmů, setkávání se navzájem, diskuse a tak dále. A zároveň si myslím, že ten turnaj je naprosto neregulérní, protože všem nenabízí stejné podmínky, někdo lítá do Baku, poté do Říma, pak zase někam jinam, což je dle mého úplně něco jiného, než když jste celou dobu na jednom místě. Vůbec se mi to nelíbí. Někomu nemusí sednout létaní, třeba konkrétně v tom Baku máte třeba 40 stupňů ve stínu atd. Je to dle mého špatně.

5. Naprosto neuznávám, do sportu to nepatří, nic to neřeší, každý to bere jako nicneříkající akt, spíše by se o podobných tématech mělo mluvit, diskutovat, stejně jako o zákeřnosti a brutalitě na hřišti, viz. zápas Slavie na půdě Rangers. Fyzické zranění je dnes méně než slovní urážka, čímž se dostáváme úplně jinam, než bychom měli být. A je to dle mého hodně nebezpečný směr.

Vladimír Šmicer (48 let, reprezentační bilance 80 zápasů, 27 branek, vicemistr Evropy 1996, bronz z ME 2004)

1. Skupina je to těžká, to je jasné, klíčem úspěchu bude první duel se Skotskem, ten potřebujeme zvládnout, nejlépe za tři body. Jakmile zvládneme toto utkání, tak by mužstvo mohlo získat potřebný klid před těmi těžkými duely s Anglií a Chorvatskem.

2. Adam Hložek, pokud dostane šanci. Má možnosti a předpoklady k tomu, aby zaujal. My ho známe dobře, skauti ho znají také, ale neznají ho myslím až tolik fanoušci ostatních týmů. Na Euru by na sebe mohl rozhodně upozornit.

3. Jako hlavního favorita vidím Francii, mají vše k úspěchu, opravdu výborný tým. Ale těch týmů může uspět více, hodně lidí mluví o Belgii, Itálie, neodepisoval bych Němce. Co se týče Anglie, pořád mi přijde, že jim něco chybí, jako vždycky. Uvidíme letos, zda to dokážou prolomit. Ale největším favoritem je dle mého Francie.

Vladimír Šmicer.

4. Já jsem zastáncem tradičního modelu, kdy se hraje v jedné zemi, maximálně ve dvou. I ti fanoušci se mohou potkávat, tento model, je divný. Rozumím tomu, proč se to dělalo, ale zvláště v současné době to není úplně šťastné.

5. Chápu ze začátku, proč to bylo, že šlo o nějakou podporu, sounáležitost, ale teď po roce už mi to přijde divné. A na šampionát to už nepatří vůbec. Respekt na hřišti byl, je a bude, ostatně k tomu je spousta různých projektů v rámci UEFA, týmy mají slogan „respect“ na dresu, což značí vše. Ne, že bych to celé zlehčoval, ale přijde mi to už jako lehce politické gesto a do fotbalu to nepatří.

Jiří Jarošík (43 let, reprezentační bilance 23 zápasů, 0 branek, stříbro z ME do 21 let 2000)

1. Řekl bych, že se možná popereme o postup ze skupiny. První duel je vždy strašně důležité, chytit se, neprohrát. Skotsko je soupeř, přes kterého bychom měli a mohli postoupit. Sice to jednoduché, ale v tomhle duelu je dle mého klíč k případnému postupu.

2. Musíme hrát jako tým, protože pak nikdo nezaujme. Já se těším nejvíce na Schicka, ale musíme hrát aktivně, vytvářet si šance, pak můžeme uspět, pak má šanci se prosadit. Pokud ale budeme stát v hloubce a dopředu to bude přes celé hřiště, bude mít hodně složité se prosadit. Ale pokud se na někoho těším, tak právě na něj, jde o rozdílového hráče a na turnaji má šanci to potvrdit.

3. V této podivné sezoně je těžké hledat toho největšího favorita, ale velké překvapení nečekám, takže taková ta klasika, Itálie, Francie, Španělsko, možná Německo. A černým koněm může být Belgie, mají skvělou generaci. Ale myslím si, že nevyhrají.

Jiří Jarošík.

4. Jde určitě o historický moment, kdy třeba Euro může následovat i světový šampionát. Každopádně si myslím, že to mělo své kouzlo, když se hrálo v jednom, maximálně ve dvou zemích, fanoušci se potkávali, teď vám vlastně stačí jen sedět doma a nemusíte nikam cestovat, což ale příznivci na tom měli rádi. Uvidíme, jak budou reagovat lidé i hráči, je to takový zkušební model do budoucna. Nejsem velký zastáncem tohoto modelu, ale hodnocení bych nechal až po turnaji. Třeba se nám to nakonec bude líbit.

5. Nějaký respekt jsme už vyjádřili, pochopil bych, kdyby se to řešilo, třeba měsíc, dva, ale takhle. Myslím, že už to stačilo a že už by se měl hrát normální fotbal s normálním nástupem a normálním výkopem. V současné chvíli už mi celkem vadí. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...