Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

FAČR zaplatila miliony za nekompletní dezinfekci šaten. Zvláštní smlouvu podepsal i Malík

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík na snímku z 5. února 2019 foto: ČTK

Praha - Fotbalová asociace České republiky (FAČR) po první koronavirové vlně zaplatila takřka deset milionů korun za dezinfekci šaten v devadesáti klubech, přestože byla práce provedena jen v jednačtyřiceti z nich. Příslušné smlouvy letos v červnu podepsal i předseda Martin Malík.
  18:20

Vyplývá to ze zprávy Revizní a kontrolní komise FAČR, kterou získal server Seznam Zprávy. Většina částky se nakonec do pokladny asociace vrátí.

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.
Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z...

Smlouvu s firmou, která provádí deratizační a dezinfekční práce, podepsal jak Martin Malík, předseda asociace, tak tehdejší místopředseda Roman Berbr, jenž je od poloviny října kvůli podezření z ovlivňování výsledků fotbalových zápasů a z podílu na sázkařských podvodech ve vazbě.

Jednalo se o společnost bývalého ligového fotbalisty Jiřího Tymicha. Ta měla provést dezinfekci v prostorách devadesáti klubů, ale neučinila tak ani v polovině.

I kdyby přitom byla zakázka realizována v plném rozsahu, částka 9,89 milionu korun, na kterou byla smlouva uzavřena, je podle revizní komise přemrštěná.

‚Potřebuju jednu politickou věc, ty to pochopíš.‘ Berbr volal před finále poháru rozhodčímu Královcovi

Komise dokonce přípravnou fázi projektu označila za diletantskou a uvedla, že počínání pracovníků FAČR nemělo nic společného s péčí řádného hospodáře o svěřené prostředky. Po zjištění nesrovnalostí zároveň doporučila předat případ policii či státnímu zastupitelství. 

Předseda asociace tuto možnost nevyloučil, zváží ji však až po výsledku dalšího interního vyšetřování. Věc už byla projednána v souladu s vnitřními předpisy asociace na úterním jednání Výkonného výboru.

„Za nejdůležitější považuji závěr revizního orgánu, že věc byla v souvislosti s uzavřením dohody o narovnání v obchodní rovině uspokojivě vyřešena. Asociaci nevznikla žádná škoda,“ prohlásil Malík.

‚Zařiď to, nebo ti vypálím barák.‘ Jak si vynucoval ‚Náčelník‘ Berbr svoji vůli?

Zásadní část z vydaných 9,89 milionu korun se asociaci vrátí, neboť s dodavatelem dezinfekčních prací uzavřela dohodu o narovnání. Tymichova firma pošle asociaci 6,79 milionu korun a navrch uhradí pokutu 2,4 milionu korun. Za odvedené práce jí zbude téměř 700 000 korun. 

Přesto nad celou věcí zůstává řada pochybností.

Podobně jako v případě nelegálního vyvedení téměř milionu korun z pokladny krajského plzeňského svazu, z něhož je Berbr rovněž obviněn, mohlo jít o pokus odvést finanční prostředky z pokladny fotbalové asociace.

„Dílčí závěry citované ve zprávě revizního orgánu vyplývají z hodnocení celého projektu bez dostatečné akcentace zmíněných objektivních okolností a hovořit o ní bez kontextu vede ke zkreslení dílčích závěrů a další štvavé kampani poškozující především celé fotbalové hnutí,“ dodal Malík.

Autoři: ,