Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ovlivnění výsledků v první lize? Berbr poslušné povýšil i po 9 zápasech, Nezmar prý žádal, aby Slavii nezařízli

Sport

  9:35
Manažer druholigového klubu, konkrétně Roman Rogoz z Vyšehradu, nabídl podle policie letos v červnu třem fotbalovým rozhodčím 170 tisíc korun za to, aby ovlivnili zápas pro jeho tým. Jaké cifry a protislužby se nabízejí o patro výš? Nebo je nejvyšší soutěž čistá? Policejní spis některé praktiky popisuje a rozhodně nelze říct, že je všechno košer.

Hráči Ostravy se snaží změnit verdikt sudího Petra Ardeleanu. Marně. foto: ČTK

Pro úplnost: manažer Rogoz, který od října sedí ve vazbě, si tehdy štědrý dárek mohl nechat, neboť jeho Vyšehrad prohrál s Chrudimí 1:3.

Národní centrála pro odhalování organizovaného zločinu stíhá dvacet lidí, z nichž nikdo není přímo spojený s první ligou.

Ovšem klíčový muž Roman Berbr, někdejší místopředseda svazu, po němž aféra nese jméno, podle odposlechů řešil se sudími zápasy elitních klubů Sparty, Slavie či Plzně.

Potřebuju jednu politickou věc

Slyšte příběh z loňského září, kdy rozhodčí Rejžek souhlasí s tím, že přijede za Berbrem na Strahov, kde sídlí fotbalový svaz. Důvod? Měl pískat zápas Plzně proti Jablonci. Plzeň vítězí 3:2 a Berbr sudího chválí: „Bylo to dobrý.“ Rejžek je pár dní nato zapsán na mezinárodní listinu FIFA, což pro rozhodčího bývá vrchol kariéry. Zvládl to po devíti (!) zápasech v lize.

Policisté přivádějí 18. října 2020 k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 jednoho z...
Místopředseda svazu Roman Berbr (vlevo) a Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Sparta? Ta si přes svého funkcionáře Josefa Krulu, bývalého sudího, zjišťovala, kdo bude řídit letošní finále národního poháru, v němž porazila 2:1 Liberec. Delegovaný rozhodčí Pavel Královec udělal hrubou chybu ve prospěch Sparty, která i díky vítězství postoupila do Evropské ligy a získala tím bonus téměř 80 milionů korun.

Berbr nejenže zjistil jméno rozhodčího (Královce), ale taky mu volal s upozorněním: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí byl za mnou Pepa Krula.“

Královec se hájí, že rozhovor nepochopil tak, aby svými verdikty pomohl Spartě, přesto byl nejméně do konce roku vyškrtnut z listiny rozhodčích. A zamýšlený tah, že v roce 2021 převezme komisi rozhodčích, nyní vypadá jako nejapný vtip. Krula dle serveru Seznam Zprávy informace nekomentoval a Sparta se proti spojení s Berbrem ohradila.

Práce je udělána

Kaňku má taky Slavia. Její bývalý sportovní ředitel Jan Nezmar mluvil s Berbrem o rozhodčím Ardeleanuovi, když se dozvěděl, že má řídit loňský zápas s Olomoucí. „Práce je udělána,“ vzkázal mu Berbr, když se s rozhodčím sešel den před utkáním v kavárně u plzeňského Makra.

Slova, která při schůzce padla, ve spise nejsou, ovšem Slavia vyhrála 2:1. Nutno říct, že bez přispění rozhodčích. Nezmar před časem přiznal, že se proti své vůli pohyboval v šedé zóně fotbalu, a ve čtvrtek prohlásil: „Nikdy jsem se nesnažil žádné rozhodčí ovlivňovat. Nedej bože, abych někomu něco předával.“  

I podle policejního spisu se zdá, že chtěl jen velkého kmotra požádat, aby se Slavii mířící k titulu v důležitém utkání neublížilo.

Server iDNES.cz rozkryl například případ loňského barážového souboje mezi Příbramí a Brnem, který řídil Petr Ardeleanu. Po úspěchu Příbrami byl kritizován, při telefonátu s Berbrem říká: „Já jsem stejně radši, když je Jarda nadšenej, než Brno.“ Myslí tím šéfa Příbrami Jaroslava Starku. „Nemůžu se vyjádřit, protože jsem spis nečetl. A navíc si to ani nepamatuju,“ řekl Ardeleanu.